България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бездимни, електронни или обикновени цигари - безвредно пушене няма

СЗО предупреди, че новите методи на потребление не намаляват рискът от рак

31.07.2019 | 08:26 Редактор: Ивайло Николов

Бездимните цигари са на пазара у нас вече повече от година и по подобие на останалия свят, те станаха доста популярни. Някои потребители казват, че с чувстват по-добре, след като са заменили оригиналните тютюневи изделия, но при други има доста оплаквания.

Тази седмица СЗО предупреди, че бездимните устройства за пушене и електронните цигари не са по-малко вредни и причиняващи рак от обикновените.

Д-р Гергана Гешанова от организацията "Живот без тютюнев дим" и пулмологът д-р София Ангелова коментираха в студиото на "България сутрин", че независимо дали е бездимна или електронна, цигарата си е цигара и пак е вредна.

"Докладът на СЗО е изключително коректен. Той показва техните изследвания, но показва и независимите. Една част от токсичните вещества са в по-ниски количества, но има други токсични вещества, които ги няма в обикновените цигари. Какъв е ефектът от тези вещества, трябва да минат години, за да се види", посочи д-р Гешанова пред Bulgaria ON AIR.

Пулмологът д-р София Ангелова пък допълни, че всеки организъм реагира по различен начин на смяната на цигарите и обясни ,че няма как да са правени клинични проучвания, за да се докаже точно колко са вредни алтернативните видове цигари, но подчерта, че те също отделят токсини.

"Ние нямаме клинични и дългосрочни проучвания, само споделяме нашите наблюдения", допълни тя.

Д-р Гергана Гешанова пък подчерта, че независимо дали са електронни или бездимни цигари, те пак са вредни за околните.

Тя подчерта още, че този тип устройства все още не са обхванати от законодателството и трябва с тях да се действа както с цигарите - да няма реклами, да са забранени.

Тя обясни, че към този момент само рязкото вдигане на цената и стряскащите картинки са подействали като мерки за ограничаване на тютюнопушенето.

Пулмологът д-р София Ангелова пък допълни, че времето ще покаже дали и колко вредят на пушачите и хората около тях. 

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК