България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Петков за пробива в НАП: Катастрофална липса на отговорност

Лидерът на АБВ: Създава се грозна хранителна среда за клеветене на хора

26.07.2019 | 09:01 Редактор: Ивайло Николов

Няма застрахована държава или институция от хакерска атака, но това, че на НАП им отнело повече от 10 дни, за да пуснат приложението, с което хората да проверят дали са сред засегнатите от хакерската атака, е притеснително.

Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в студиото на "България сутрин" по повод престъплението, за което като извършител държавното обвинение сочи Кристиян Бойков, а за подбудители - неговите началници във фирмата, в която работи. 

"11 дни няма един държавен служител, който да носи отговорност за това нещо - това е катастрофа. Очевидно в Министерството на финансите нещо не е наред. Първият, който носи отговорност за звеното, е министърът на финансите", каза Петков.

Пред Bulgaria ON AIR лидерът на АБВ заяви още, че течът на лични данни от НАП създава грозна хранителна среда за клеветене на хора, но по думите му големият проблем е в липсата на държавна отговорност.

Петков беше категоричен, че за случилото се в МВР има пропуски, но в министерството на финансите можем да говорим за престъпление.

"Липсата на каквато и да е отговорност казва на българските граждани "нямате държава", заяви Петков.

Бившият вътрешен министър коментира и създаването на комисия в парламента по случая, а по думите му тя е абсолютно ненужна, защото в Народното събрание няма специалисти по киберсигурност.

Румен Петков заяви, че АБВ се готви със своите кандидати за местните избори през есента и до средата на август трябва да е приключил преговорният процес между тях и евентуалните им партньори.

Според Петков сега трябва консолидация на опозицията и на местните избори у гражданите да се създаде усещане за алтернатива.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК