България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Наредба на НАП гони родните туроператори в чужбина

Заради нея цените на ексурзиите ще скочат, обяви Димитрина Горанова

22.07.2019 | 08:40 Редактор: Бойко Димитров

Съкращаване на работни места, затваряне на офиси и данъчна емиграция в други страни. Това са част от възможните сценарии, които предричат от туристическия бранш заради спорната наредба номер 18, която би трябвало да влезе в сила от 1 октомври.

Тя предвижда лицензиране на системите за продажби на туроператорите и свързването им с касовите апарати, както и доста други точки, които са в ущърб на бизнеса.

В "България сутрин" Димитрина Горанова от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции заяви, че наредбата е неприложима за бизнеса у нас, и ако се наложи туристическите агенции да инвестират в този проект, то това неминуемо ще се отрази на цените.

"От нас се иска до 1 октомври да лицензираме системите си за продажби и да ги свържем с касовите апарати. Очаква се да инвестираме в един изцяло нов продукт, който да управлява нашите продажби. Никой не се ангажира с конкретна цифра, но става въпрос за няколко десетки хиляди лева. Подобна инвестиция ще рефлектира на цените", каза Горанова.

И обясни, че вече има фирми, които изнасят част от дейността си в чужбина. Горанова разкри, че спадът в резервациите за този сезон е факт и вече се говори за сериозен отлив в продажбите.

"Има български фирми, които са направили постъпления за регистрирането им в чужбина. Това са предимно електронни магазини. Те изнасят част от дейността си, отварят работни места в чужбина и парите отиват там, а не у нас. Има разговори с НАП, искаме и срещи с министъра на финансите и премиера. Спадът в резервациите за този сезон е факт. Вече се говори за над 20 процента спад в продажбите", категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК