България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жителите на Елин Пелин отново на бунт - затварят най-натоварената улица

Кметът Ивайло Николов също посети протеста

15.07.2019 | 08:44 Редактор: Ралица Братанова

Жители на Елин Пелин отново затварят една от най-използваните улици в града. Гражданите протестират срещу натовареното движение, постоянно преминаващите ТИР-ове и липсата на питейна вода.

Кметът подозира, че протестът на гражданите е вид предизборна кампания за предстоящите местни избори.

"При преминаването на тежкотоварни камиони къщите ни вибрират, пукат се", сподели пред Bulgaria ON AIR една от протестиращите.

Те настояха за изграждане на околовръстен път на населеното място, за да се изведе тежкотоварния трафик от улиците.

"Решение с движението може би ще има, но ще струва скъпо. Беше предложен идеен проект, който ние одобрихме и сега наред е кметът - да видим дали ще може да се направи някакъв обходен път", коментира общинският съветник Стефан Николов в "България сутрин".

Кметът на Елин Пелин обясни, че е стартирана процедура за проектиране на такъв път, но не е бил по силите на общината.

"Ясно е, че тук се плащат милиони данъци и че част от тях трябва да отидат за това хората да не живеят по този начин", категоричен бе кметът Ивайло Николов.

Жителите се притесняват и от новоизградена инсталация за преработка на пластмаса.

"Не е проблем да има завод за преработка на пластмаса. Проблемът е, че той се построи и почти работи без обществено допитване. Заводът е на почти 500 метра от първата къща на град Елин Пелин", коментира Ангел Славчев, който е част от инициативния комитет на протеста.

Общинските съветници Стефан Стоилов и Стефан Николов обясниха, че парадоксалното в случая е, че в общинския съвет не е постъпвало нито едно заявление относно строежа и пускането в експлоатация на завода.

Ивайло Николов коментира, че е изпращал писма до РИОСВ, които трябвало да изготвят оценка на въздействието върху околната среда на завода.

Гражданите на Елин Пелин се оплакаха, че в 3-4 дни от седмицата остават без вода поне през половината част от деня.

Кметът обясни, че тръбите са стари, а от общината са закупени кранове, които са предоставени на ВиК, за да бъдат сменени. По думите му няма община, която сама да може да се справи със смяната на водопровода.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК