България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Близо ли е краят на коалицията "Обединени патриоти"?

Меркантилният интерес обединявал НФСБ, ВМРО и "Атака", смятат политолози

12.07.2019 | 09:38 Редактор: Тодор Петров

Медийните престрелки в коалицията "Обединени патриоти" (ОП) преминаха в реални действия. Волен Сидеров бе отстранен от поста председател на парламентарната група, а от "Атака" скочиха срещу решението и го определиха като незаконно.

"Меркантилният интерес винаги е обединявал тези три формации. В момента Сидеров губи своето участие в разпределението на нещата. Беше ясно, особено след изборите, че тези трима души (бел. ред. - Сидеров, Каракачанов, Симеонов) все по-трудно ще се понасят", коментира в "България сутрин" политологът Стойчо Стойчев.

И добави, че досега премиерът Бойко Борисов винаги е успявал да вкара дисциплина, сдобрявайки лидерите на ОП. 

"Но виждате, че Сидеров отказва да свиква заседания, той прави вид политика чрез това", отбеляза Стойчев.

Политологът доц. Мария Пиргова подчерта, че Патриотите са инженерни проекти, които подкрепяли различни правителства. По думите ѝ те нямат политическа основа. 

"Волен Сидеров рискува изобщо да напусне политика, ако продължи с това си поведение само да печели от присъствие в парламента. Не са патриоти - нито вдигнаха пенсиите, нито построиха ограда като хората", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

"ДПС е по-сериозната партия. Сега е по-видимо, защото ДПС си реши проблемите с партията на Местан. Постигна връщане към традиционния си електорат", посочи още Пиргова. 

Политолозите в студиото коментираха и отмяната на машинното гласуване за местни и парламентарни избори, която бе гласувана от правната комисия. Според тях политиците не се интересуват толкова от изборния процес, а от това колко ще струва гласуването и кой ще вземе парите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК