България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българските гурбетчии - най-големият инвеститор в страната ни

Издържат немалка част от обществото ни, посочиха Петър Илиев и Юлиан Войнов 

10.07.2019 | 09:31 Редактор: Тодор Петров

Най-големият инвеститор в България си остават работещите ни сънародници зад граница.  Според данни на БНБ влезлите в страната ни емигрантски пари само за 4 месеца са 400 млн. евро. А пропуснатите ползи за България от липсата на работна ръка се равняват на милиард.

"Тези хора издържат немалка част от българското общество. Виждал съм ги на летището как едно-две работещи семейства в Германия или Франция, ги чака цялата рода тук. Това поддържа потреблението и социалния мир. Тези пари поддържат маргинализацията на обществото", коментира журналистът Петър Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Финансистът Юлиан Войнов пък отбеляза, че в момент на криза тези пари намаляват, а при бум на икономиката в Европа те влизат в България и подпомагат потреблението. 

"Немалка част от обществото разчита на тези пари и не си търси работа. Огромната част от тези хора, които работят на Запад, са избрали да отидат там заради ниското заплащане в страната. За миналата година средствата, които идват от работещи в чужбина българи, надвишават преките чуждестранни инвестиции у нас", заяви Войнов.

Според Илиев недостатъчният размер на чуждестранни инвестиции в България се дължи на демографския срив и неатрактивните условия за развиване на бизнес тук. По думите му може с промяна в законодателството да бъде ускорен процесът на събиране на вземанията. 

"Инвеститора го интересува сигурна съдебна система - че няма да му откраднат предприятието, и на второ място - потребителското търсене в тази страна. Задължително трябва да се говори за реформиране на бизнес средата", посочи още Юлиан Войнов в "България сутрин".

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК