България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Горублянци: Искаме справедливо обезщетение, а не по две пържоли и две бири

Не сме против строежите, но трябва да бъдем заплатени адекватно, категорични са протестиращите

09.07.2019 | 09:09 Редактор: Бойко Димитров
Горублянци: Искаме справедливо обезщетение, а не по две пържоли и две бири

Жителите на кв. "Горубляне" ще продължат да протестират всеки ден и да блокират бул. "Цариградско шосе", докато правителството не вземе решение да промени Закона за държавната собственост. Това обявиха в "България сутрин" двама от организаторите на демонстрациите - архитект Янита Тарабанова и Иван Димитров.

Те са категорични, че не са против строежа на пътища и паркове, но искат справедливо обезщетение за земите си, които са предвидени за принудително отчуждаване.

Тарабанова сподели, че протестиращите искат срокът за обезщетяване на собствениците да бъде намален на една година, а не както е сега - 15.

"Повод за протестите ни е промяната в Закона за държавната собственост, в който се въведе опцията за влизане в нашите частни имоти без те да бъдат заплатени предварително. Искаме това да се промени. Трябва да се въведе и срок за обезщетение за земите ни и да се намали срока за имотите, които са предвидени за принудително отчуждаване", обясни архитектът.

Иван Димитров пък допълни, че в момента се изплащат обезщетения от 30 лева за строежа на Околовръстното шосе в София. Според него това е нелепо, тъй като сумата се равнява на две пържоли и две бири.

"Никой от Горубляне не иска повече пари от реалната цена. Трябва да ти дадат толкова пари, че да можеш да идеш 200 метра настрани и да си купиш толкова голямо място колкото си дал. За да бъде изпълнен планът за София, трябва инвестиция от 100 милиарда евро. Това означава по 80 хиляди евро на всеки софианец", обясни той. 

"Молим премиера за спешна среща", подчерта Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото! 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Кирил Икономов
преди 4 години
трябва инвестиция от 100 милиарда евро.HAHAHA ТЕЯ СЕ ЗАБРАВИХА БЕ АЙДЕ У ЛЕВО Сигнализирай за неуместен коментар