България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Къде е България в голямото надлъгване за ключовите постове в ЕС?

Ситуацията е опит да се види колко ще отстъпят по-малките страни, смятат ескперти по външна политика

02.07.2019 | 10:36 Редактор: Юлия Христова
Къде е България в голямото надлъгване за ключовите постове в ЕС?

Държавните и правителствените глави се събират отново в Брюксел, а ключова тема в разговрите се очаква да бъде постът за председател на новата Европейска комисия.

Когато се говори за тези сериозни постове, се спазват много баланси - Източна - Западна Европа, мъже - жени. Когато се получават предложения в последния момент, те отпадат на 90%. Това каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков пред "България сутрин".

По думите му в момента наблюдаваме промяна на ситуацията в ЕП - в проевропейското поле балансът се е изместил вляво. 

"Определянето на ключовите постове в ЕС касае интереси и политики, както и това накъде ще тръгне ЕС занапред", посочи той. 

Кючуков допълни, че няма еднозначен отговор на въпроса кое е най-доброто решение за България. 

Пред Bulgaria ON AIR специалистът по международни отношения Пламен Ралчев посочи, че според него е нереалистично страната ни да играе с двама кандидати и не бивало да се споменават две български имена. 

"Това са много сложни преговори, които засягат редица интереси. Те предполагат много ловки дипломатически умения и се включват доста имена", коментира той.

"Ситуацията касаеше тестване, опит да се види колко ще отстъпят по-малките страни. Днешните преговори ще покажат кой колко може да отстъпва", посочи още Ралчев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК