България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По какъв път ще поеме Европейският съюз след изборите?

Милен Керемедчиев и доц. Боян Чуков коментират темата в "България сутрин"

29.05.2019 | 09:16 Редактор: Ралица Братанова
По какъв път ще поеме Европейският съюз след изборите?

Голямото пренареждане на силите в Европа започна. Кой с кого ще се коалира, за да има мнозинство в Европейския парламент? Какво си избраха европейците и по какъв път ще поеме Общността - коментират експертът по сигурност доц. Боян Чуков и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

"За мен това бяха избори на разделението. Видя се голямата пропаст, която съществува между различните нации в Европа. На Запад преобладаваха алтернативи на съществуващото статукво. Това, което се случи, доказа, че различните държави в Европа имат различен дневен ред", посочи Милен Керемедчиев  в "България сутрин".

По думите му животът на България като член на евросемейството ще става все по-интересен и по-сложен, тъй като либералите и "зелените" са едни от най-сериозните критици за това да бъде спазвано върховенството на закона, да има свобода на пресата и борба с корупцията, за което страната ни е критикувана.

"Наруши се работната схема след евроизборите. Преди партиите сядат, дискутират и решават кой ще бъде президент, кой ще бъде министър на външните работи, кой ще оглави Европейската комисия. А сега се появяват четири фактора", обясни експертът по сигурност доц. Боян Чуков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му досега ЕС се е управлял по англосаксонския начин, който акцентира към общия пазар, но отива към германския, в който националният суверинитет на държавите членки има по-голяма стойност.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК