България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Столичната община предприема извънредни мерки срещу кърлежите

Специалисти съветват родителите да не оставят децата си да играят около високи храсти

29.05.2019 | 11:15 Редактор: Ралица Братанова
Столичната община предприема извънредни мерки срещу кърлежите

Столичната община и РЗИ - София предприемат извънредни мерки срещу кърлежите, след като преди дни лекари откриха 50 от тях в главата на дете.

Традиционно обработването на паркове и градинки срещу кърлежи се извършва два пъти в годината – през април и през септември, но заради голямата популация тази година се извършва и извънредна интервенция. 

Специалистите съветват хората да избягват неокосени тревни площи, да носят дълги и бели дрехи. Родителите да не позволяват на децата да играят около високи треви и храсти, а след излет и разходка да се проверяваме за кърлежи по тялото и главата.

"Този сезон е по-подходящ за развитието на кърлежите и именно с тези мероприятия, които се организират по наше предписание и с активността на гражданите, целим да повдигнем интереса към профилактиката спрямо ухапванията от кърлежи", коментира Цезарина Илиева от РЗИ - София в "България сутрин".

Тя обясни, че вредителите намират обработките на открито и не може да се очаква 100% ефективност, както е в затворено помещение. По думите ѝ те са паякообразни, размножават се свободно в природата и снасят хиляди яйца, затова е важно поведението на гражданите в този сезон.

"Това, което планира Столичната община във връзка с факта, че този сезон показва по-висока популация на кърлежи, е да се извършват допълнителни обработки", обясни Милена Васева от Столичната община пред Bulgaria ON AIR.

Цезарина Илиева посочи, че ще се извършат и пръскания срещу бълхи и комари.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК