България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обединена Европа и Европа на нациите си съперничат, смята политолог

Според доц. Здравко Попов в ЕП предстои промяна

26.05.2019 | 10:12 Редактор: Ралица Братанова
Обединена Европа и Европа на нациите си съперничат, смята политолог

Според политолога доц. Здравко Попов кампанията за евроизборите в България е протекла вяло, без енергичност и с клишета от страна на политическите партии. 

По думите му тези избори са се използвали повече за компрометиране на политическите опоненти, отколкото за това да се чуе за бъдещето на страната и Европа.

"Европа е пред промяна и се чувства. Тя е свързана с оживяване на класическия проект - Европа на нациите. Този процес тече от времето на Маастрихтския договор, но стана доста очевиден в последните 4-5 години", коментира доц. Попов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че не бива да разглеждаме Европа като тъждествена на Европейския съюз, защото са различни като проекти. Политологът е на мнение, че има съперничество между проекта за обединена Европа и този за Европа на нациите.

"Проблемът за интегрирана Европа така, както е заложен от основателите и поддръжниците му, предполага намаляване на суверенитетите", обясни той в изборното студио "Гласът за Европа".

Според него в европарламента предстои промяна и увеличаване на представителите на националпопулизма.  

"Би трябвало донякъде да видим позитив, защото най-после този дебат относно бъдещето на Европа на европеизма или национализма ще се срещнат в институцията и ние като граждани и гласоподаватели ще имаме възможността да видим какво представляват тези два полюса", заяви доц. Попов. 

Гледайте видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.