България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обсъждат нов законопроект за борба с градушките

Над 500 ракети против буреносните облаци са изстреляни от началото на годината

08.05.2019 | 11:00 Редактор: Ралица Братанова
Обсъждат нов законопроект за борба с градушките

Силни градушки удариха страната през почивните дни. Най-сериозни поражения бяха нанесени на земеделието. Земеделците казват, че реколтата от рапица и пшеница е унищожена изцяло.

На този фон министърът на земеделието Румен Порожанов анонсира нов законопроект за третиране на буреносните облаци. 

"Обстановката в Южна и Северна България е изключително спокойна. Няма облаци и опасност от дъждове и градушки", заяви експертът Стефан Георгиев от Агенцията за борба с градушките в "България сутрин".

Той обясни, че прогнози за евентуалното развитие на градовите облаци се извършват всеки ден, така че още от сутринта е ясно дали има опасност от образуване на градушки.

"Когато видим, че даден облак има градовидни характеристики, веднага се подават команди към ракетните площадки, където биват изстрелвани ракети с цел да се намалят щетите от падналия град", посочи Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му от началото на тази година са предприети 16 въздействия и са изстреляни над 500 ракети, като тя е по-слаба от предходната 2018 г.

"Работните площадки са 199, но тази година се откриват още 63. Увеличава се защитаваната територия. Радарите, които наблюдават атмосферата са пет, предстои да се отворят в село Ярово и в Шумен. По този начин ще разполагаме със седем и ще има пълен мониторинг на цялата страна", коментира експертът.

Той обясни, че ракетният способ обхваща малка част от територията на страната и затова министерството е предвидило друг начин за борба с градушката - самолетния. Необходимо условие е агенцията да предоставя радарна информация на цялата страна, защото самолетът не може да навлезе в градоносен облак.

По думите му той наподобява ракетния способ, но е по-благоприятен, защото има забрана за стреляне над населени места, а със самолета би могло облаците да бъдат отработени в много по-ранен етап.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК