България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Папа Франциск кацна в София и поздрави с Христос Воскресе

Премиерът Бойко Борисов приветства главата на Римокатолическата църква

05.05.2019 | 10:17 Редактор: Бойко Димитров
Папа Франциск кацна в София и поздрави с Христос Воскресе

Точно в 10:00 часа папа Франциск кацна на летище "София" за визитата си у нас. Той пристигна със самолет на италианската компания "Alitalia". На летище "София" папа Франциск бе посрещнат лично от премиера Бойко Борисов.

Главата на Римокатолическата църква също така бе посрещнат с червен килим, около който бяха строени гвардейци. Четири дечица в народни носии също посрещнаха папата.

След кацането си Франциск проведе кратка среща с Бойко Борисов, на която поздрави премиера с Христос Воскресе. След това двамата се обединиха около мнението, че всички трябва да се борим за мир на земята. На родна земя Папа Франциск получи като подаръци икона на светите братя Кирил и Методий, българска роза в стъкленица и кисело мляко. От своя страна той дари премиера Борисов с медали от понтификата на папата - златни и бронзови. Също така министър-председателят получи орден с ликовете на Светия отец заедно с образа на Майка Тереза.

"Папата ме поздрави за направеното от нас за Западните Балкани. Той постави мира на първо място. Подаръците са ни символични. Неслучайно му подарихме и кисело мляко, тъй като той за първи път е чул за България, когато баба му му е дала кисело мляко. Той е специално подквасено в държавния институт. Посещението на папата е реклама за България по целия свят", каза Бойко Борисов.

След кацането си папа Франциск се насочи към президентството, където се срещна с държавния глава Румен Радев. Мотото на визитата на папата е "Мир по света".  Папата пристигна в президентството около 10:40 часа, където отново бе посрещнат от гвардейци и духов оркестър, който изпълни на живо химните на Ватикана и България. Двамата отдадоха почит на знамената на двете страни, както и на това на Европа. Пред президентството присъстваха и голяма част от министрите от кабинета, както и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК