България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Непосилни такси очакват българските студенти на Острова след Brexit

Коментар на журналистите Рой Хил и Бетина Жотева

30.04.2019 | 08:30 Редактор: Тодор Петров
Непосилни такси очакват българските студенти на Острова след Brexit

От следващата учебна година университетите във Великобритания ще събират по-високи такси за студенти от Европа, в това число и български. Новината съобщава британското издание "Гардиън".

Промяната в правилата за обучение на Острова ще влязат в сила след Brexit, ако Министерството на образованието не реши друго. Какви са алтернативите за българските студенти - темата в "България сутрин" коментираха журналистите Рой Хил и Бетина Жотева. 

"135 хил. студенти от Европейския съюз е имало миналата година във Великобритания. Средната такса на година е 10 хил. паунда. Голяма част от тези пари са студентски заеми с много ниска лихва", посочи Бетина Жотева.

Рой Хил отбеляза, че това са солидни приходи за икономиката на Острова, но и очакван ефект от Brexit. По думите му таксите за студентите от трети страни може да достигнат 35 хил. паунда на година.

"Те не държат картите, Европа държи картите. Възможно е таксите в Европа за британците да скочат десетократно", каза той пред Bulgaria ON AIR.

"По-нелепо управление Великобритания не е имала от десетилетия. Лейбъристите рядко излизат с някакъв смислен план. Не са готови да управляват. Чака ни много отговорна седмица, защото ще се срещат Тереза Мей и Джереми Корбин за споразумението за Brexit", добави Бетина Жотева.

И подчерта, че няма да е прецедент в ЕС, ако бъде направен втори референдум във Великобритания за членството в Общността.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК