fallback

Поне няколко месеца нямало да има изследвания за метастази на онкоболните

Ангелина Бонева и доц. Валерия Хаджийска коментираха защо свършиха консумативите

24.04.2019 | 09:04 Автор: Ивайло Николов

Нови затруднения за онкоболните, на които предстоят изследвания за метастази на заболяването. Фирмата доставчик на модерните радиофармацевтични маркери, не изпълнява ангажиментите си по договора с Министерството на здравеопазването. Оттам изпратиха писмо до всички свои поделения в страната с молба такива пациенти да бъдат пренасочвани към алтернативни методи за търсене на метастази, каквито са ПЕТ скенера и ЯМР.

Доц. Валерия Хаджийска, началник на Клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ "Александровска", успокои, че Министерството на здравеопазването не предприело необходимите мерки, за да има заместители на липсващите изследвания. 

"Очакваме в началото на юни да се проведе нова тръжна процедура и да се сключи нов договор за доставка на радиофармацевтици. Ще има може би една дупка от най-малко три месеца, за които сме изработили алтернативи на липсващите изследвания. Най-големият проблем е в областта на онкологията", уточни доц. Хаджийска в студиото на "България сутрин".

Тя успокои, че има достатъчно ПЕТ скенера в страната и допълни, че това изследване дори може да даде по-точна диагноза.

Ангелина Бонева от Центъра за защита на правата в здравеопазването пък посочи, че Министерството на здравеопазването може да ползва механизъм и да свърши работа по-бързо и без ползването на агенти.

"Институциите са доста закостенели, ако трябва да бъда откровена. С тази бавност, с някакви лимити, а в същото време се купува скъпа апаратура. Повярвайте, че лимит значи забрана и това трябва да се разбере. Абсурдно е да сключваш договор с фирма, която не се дъни за първи път, да прилагаш практика, която е морално неприложима", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Валерия Хаджийска обясни, че лимитите са въведени, за да се спре с безразборното изследване на хора.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback