България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Поне няколко месеца нямало да има изследвания за метастази на онкоболните

Ангелина Бонева и доц. Валерия Хаджийска коментираха защо свършиха консумативите

24.04.2019 | 09:04 Редактор: Ивайло Николов
Поне няколко месеца нямало да има изследвания за метастази на онкоболните

Нови затруднения за онкоболните, на които предстоят изследвания за метастази на заболяването. Фирмата доставчик на модерните радиофармацевтични маркери, не изпълнява ангажиментите си по договора с Министерството на здравеопазването. Оттам изпратиха писмо до всички свои поделения в страната с молба такива пациенти да бъдат пренасочвани към алтернативни методи за търсене на метастази, каквито са ПЕТ скенера и ЯМР.

Доц. Валерия Хаджийска, началник на Клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ "Александровска", успокои, че Министерството на здравеопазването не предприело необходимите мерки, за да има заместители на липсващите изследвания. 

"Очакваме в началото на юни да се проведе нова тръжна процедура и да се сключи нов договор за доставка на радиофармацевтици. Ще има може би една дупка от най-малко три месеца, за които сме изработили алтернативи на липсващите изследвания. Най-големият проблем е в областта на онкологията", уточни доц. Хаджийска в студиото на "България сутрин".

Тя успокои, че има достатъчно ПЕТ скенера в страната и допълни, че това изследване дори може да даде по-точна диагноза.

Ангелина Бонева от Центъра за защита на правата в здравеопазването пък посочи, че Министерството на здравеопазването може да ползва механизъм и да свърши работа по-бързо и без ползването на агенти.

"Институциите са доста закостенели, ако трябва да бъда откровена. С тази бавност, с някакви лимити, а в същото време се купува скъпа апаратура. Повярвайте, че лимит значи забрана и това трябва да се разбере. Абсурдно е да сключваш договор с фирма, която не се дъни за първи път, да прилагаш практика, която е морално неприложима", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Валерия Хаджийска обясни, че лимитите са въведени, за да се спре с безразборното изследване на хора.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК