fallback

Междусъседски войни: Как да се справим с онези, които не си плащат входните такси?

Проблемът е, че в много жилища живеят нерегламентиран брой хора

23.04.2019 | 08:28 Автор: Василена Василева

В истинска война могат да се превърнат събранията на съседите в един вход. Във всеки има поне по едно домакинство, което отказва да плати месечните такси. Най-често това са режийните за почистване, асансьор, но и извънредни разходи като протекъл таван или подмяна на опасна козирка.

Задава ли се краят на междусъседските войни и ще се въведе ли глоба за тези, които отказват да платят за всичко, което е след входната им врата? 10 години след неговото приемане, започнаха да се обсъждат промени в Закона за управление на етажната собственост. Всеобщото мнение е, че той не функционира добре.

"От 2009 година, когато този закон влезе в сила, бяха правени множество опити за поправки в него. Всичките обаче неуспешни. Министертвото на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) сега пое ангажимент за сериозни промени, които вече би трябвало да доведат до по-добро съжителство между съкооператорите", отбеляза в студиото на "България сутрин" Асен Асенов от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

По думите му обаче най-голям проблем представляват онези, които отказват да плащат входните си такси. А той е породен от факта, че в много от жилищата живеят нерегламентиран брой хора.

"Не може в едно домакинство да живеят например трима човека, а да твърдят, че са двама. Недопустимо е. Трябва да бъде създаден електронен регистър и в него да влизат всички данни, за да може домоуправителят на един вход да сигнализира при нередности", допълни още Асенов.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от България сутрин
fallback