Пазарът на имоти остава почти непроменен, ръстът в София - скромен

Наблюдава се спад и в ипотечното кредитиране във всички големи градове

22.04.2019 | 21:37 Редактор: Василена Василева
Пазарът на имоти остава почти непроменен, ръстът в София - скромен

Забавянето в броя на сделките с жилищни имоти в повечето големи градове и в цялата страна, което започна от средата на миналата година, продължава и в началото на тази година, а спадът на ипотечното кредитиране се ускорява, сочат данни на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на 2019 г.

В София сделките през първото тримесечие са останали почти без промяна спрямо същия период на 2018 г., а в Пловдив и в цялата страна намаляват. Изключение от общата тенденция при големите градове са Варна и Бургас, където вписаните през първите три месеца на годината имоти постигат годишен ръст.

В столицата вписаните сделки с имоти се връщат към скромен ръст след спада от 3,2% през четвъртото тримесечие на миналата година. Между януари и март в столицата са вписани 5641 сделки с имоти, което е точно с десет повече спрямо първите три месеца на миналата година. Това съответства на годишен ръст от 0,18%.

В Пловдив обаче тенденцията за спад на сделките с имоти продължава за трето поредно тримесечие. Между януари и март в Града под тепетата са сключени 3004 сделки, което представлява понижение с 15,8% спрямо същия период на миналата година, когато са били вписани 3569 сделки. Спадът се ускорява спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, когато беше отчетено свиване със 7,7%. Припомняме, че миналата година цените на жилищата в града се повишиха с 14% на годишна основа под влияние и на обявяването му за Европейска столица на културата и това явно отблъсква купувачите от пазара.

След спада през четвъртото тримесечие на миналата година сделките с жилищни имоти във Варна се връщат към растеж с годишно повишение от 4,8% между януари и март. Още по-силно увеличение на годишна основа е отбелязано в Бургас, където вписаните сделки през първите три месеца на годината са нараснали с 6%, прекъсвайки серията от три поредни тримесечия на спад.

Какво показват данните за другите големи градове вижте в продължението на материала в Investor.bg!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR