България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българинът, пострадал тежко при падане от мост в Пекин, се прибира у дома

Въпреки, че е стабилизиран, Николай остава в доста тежко състояние, сподели неговият приятел Веселин Найденов пред Bulgaria ON AIR

15.04.2019 | 09:02 Редактор: Василена Василева
Българинът, пострадал тежко при падане от мост в Пекин, се прибира у дома

Месец, след като българинът Николай Маринов пострада тежко при падане от мост в Пекин, той се прибира у нас, за да продължи лечението и възстановяването си в българска болница. Той ще бъде придружен от неговата майка Красимира, която от началото на месеца се намира при него. Това съобщи пред в студиото на "България сутрин" Веселин Найденов, който е близък приятел на пострадалия.

Двамата ще пристигнат в София във вторник (16 април). Държавата пое разходите за самолетните билети, както и за транспортирането на Николай до китайското летище и прехвърлянето му между двата полета. 

Веселин Найденов сподели още, че въпреки че в началото на седмицата е имало проблем с дарителската платформа, през която бяха събрани средства за извършените операции на българина, проблемът е бил разрешен, а от Министерството на външните работи са дали нужните писмени гаранции пред болницата за заплащането на медицинските разходи.

"Въпреки, че е стабилизиран, Николай остава в доста тежко състояние. Той има увреждане на гръбначния стълб и опашката. Не може да контролира отделянето си, няма усет. Неговата майка ще трябва да му помага през целия път. А в Москва българското посолство в Русия ще асистира за прехвърлянето му от единия на другия самолет. След пристигането му в София, на летището ще го чака линейка, която ще го транспортира до "Пирогов", каза Веселин Найденов.

Припомняме, че 31-годишният преподавател по български и английски език Николай Маринов се завръща в България след две животоспасяващи операции и едномесечно лечение в болница в Пекин. 

Първоначалният вариант за възстановяването на пострадалия мъж беше рехабилитация в друга китайска болница, но разходите се оказаха твърде високи за това, с което той разполага като събрани средства.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.