България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Възстановяват кучешката площадка в Княжеската градинка

Искаме да създадем култура на общуване между кучкарите и останалите хора, каза Габриела Пападопова

08.04.2019 | 08:37 Редактор: Бойко Димитров
Възстановяват кучешката площадка в Княжеската градинка

Oт години наред кучешките градинки в София са мираж. Затова и кучкарите настояват за подобни заграждения, където свободно да разхождат питомците си. Причината е, че често в столичните паркове се стига до скандали между стопаните и разхождащите се хора. Освен това зачестяват и сигналите за разпръскване на отрова, на която стават жертва именно домашните любимци. Затова Община "Средец" и доброволци започнаха инициатива за възстановяване на старата площадка за кучета в Княжеската градинка.

Габриела Пападопова от Сдружение "На ти с природата" е един от организаторите на инициативата за възстановяване на кучешката градинка. 

"Идеята се зароди в сдружението заради това, че в София не са много пространствата, където кучкарите да общуват пълноценно. Надяваме се да създадем култура на общуване и с останалите граждани. Проектът "На ти с кучето" е по програма "Европа 2019" на Столичната община. Реализираме го заедно с район "Средец" и Седмо училище. Тук всичко бе една голяма кална локва. Проведохме анкета с кучкарите и те заявиха, че искат настилката да бъде от камъчета, а не от дървен материал. Когато площадката е създадена, е била разделена на две - за големи и малки кучета. Поради тази причина помолихме "Паркове и градини" да възстанови заграждението, както и уредите за игра на кучетата", обясни Пападопова в "България сутрин".

Тя допълни, че освен възстановяването на градинката сдружението ще организира и редица семинари, свързани с отглеждането на кучета. Те ще започнат в края на април и ще продължат до септември.

"На тези семинари ще идват специалисти-лектори, които ще обучават кучкарите какво е най-добро за техния домашен любимец. Първият семинар е с ветеринарен лекар. След това ще има два за обучение. Има един посветен на породата. Първият семинар е на 21 април", допълни Пападопова пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК