България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Исторически срив на Facebook. Защитени ли са данните ни в социалните мрежи?

Все повече стават случаите на хакнати профили и поискан откуп за тях

15.03.2019 | 09:53 Редактор: Ивайло Николов
Исторически срив на Facebook. Защитени ли са данните ни в социалните мрежи?

14 часа срив във Facebook и потребителите от цял свят нямаха достъп до услугите. Проблемът беше още в платформата Instargram и приложенията Messеnger и What's up.

Официалната причина, която беше обявена от компанията, е промяна в конфигурацията на сървърите, което е довело до тези нежелани ефекти.

IT анализаторът Христо Ласков каза, че Facebook е средство за печелене на пари и подобен срив е коствал доста сериозни загуби на много хора.

Той обясни, че само от компанията знаят какво точно е станало, но подозрения за нещо по-сериозно винаги има, защото все пак Facebook оперира огромен брой лични данни и информация за над 2 милиарда души.

Ласков подчерта, че Facebook и Google са компаниите, които оперират с огромно количество информация за много хора и затова те са следени много сериозно.

"Всеки един пробив може да доведе до изключително нежелани крайни ефекти. От това някой да се сдобие с достъп до чужд акаунт, експлоатирането на този акаунт по много различни начини", обясни IT анализаторът в ефира на "България сутрин" и допълни, че профилът на всеки отделен човек представлява интерес за киберпрестъпниците.

Именно на такава атака е станала жертва певицата Ева Георгиева, която също е била подведена от имейл за верификация и така е предоставила своите данни и възможността хакери да боравят с профила ѝ в социалната мрежа. Те пък след това поискали откуп от 200 евро.

"Въведох си името и паролата съвсем спокойно, имаше логото и подписа, всичко. Имейлът приличаше на най-обикновен от Facebook, който съм получава много пъти", разказа изпълнителката пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че е отказала на турските хакери да плати откупа за своя профил.

Гледайте повече във видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК