Нова престъпна схема: Ало измамници набират мулета чрез Facebook

Действат от Румъния и вербуват безработни българи

01.03.2019 | 09:12 Редактор: Ралица Братанова
Нова престъпна схема: Ало измамници набират мулета чрез Facebook

Нова схема във Facebook. Ало измамници, действащи от Румъния, вербуват безработни българи в престъпната си схема. Голяма част от хората без препитание в България търсят работа именно в социалните мрежи, а там опасността дебне.

"Няма как да бъде опазен интернет от подобни действия. Безработицата е огромна и когато има примамлива обява, която звучи като "търсим куриер да пренася суми от едно до друго място", заплащането е добро, човекът се обажда и започва да работи. Това е пробив в системата, защото в подобни измами, този който се хваща, е мулето", обясни криминалистът Иван Савов в "България сутрин".

Той обясни, че много често хората,  които стават мулета в престъпната схема, дори не разбират за това, че са такива.

По думите на експерта по дигитална сигурност Георги Малчев, дигиталният маркетинг е всичко, което ни се случва в реалния живот, но може да бъде лесно засилено и анонимизирано.

"Проблемът е, че ние се борим с един профил, който представлява информация, изнесена в социална мрежа. Няма как да знаем точно кой стои зад него. В най-добрия случай можем да намерим IP адреса, от който се логва, но е трудно да стигнем до човека", отбеляза криминалистът пред Bulgaria ON AIR.

Според Георги Малчев трябва да се промени редът на действие при подаване на сигнал за ало измама, тъй като в момента при позвъняване на 112 препращат потърпевшия към близкото РПУ, а това забавя процеса на издирване и често го оставя без резултат.

"Според мен единственото, което може и следва да се прави, да продължават кампаниите за ограмотяване на хората, за да не се поддават", обясни Иван Савов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.