България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Юмруци и заплахи: Жертва на домашно насилие е в капана на институциите

Агресия срещу жени и деца. Адекватни ли са мерките на държавата?

14.03.2019 | 09:06 Редактор: Бойко Димитров
Юмруци и заплахи: Жертва на домашно насилие е в капана на институциите

Броят на жертвите на домашно насилие нараства в последните години. Една от тях е Веселка. Тя работи като преводач и е станала жертва на домашно насилие от съпруга си. В крайна сметка след сериозен тормоз решава да подаде молба за развод. Тогава става жертва на психически тормоз, като се стига дори до спирането на тока и водата в семейното им жилище.

"Бяхме в мола и взех спагети, които той не погледна. Преди да се качим в колата се скарахме за якето на детето и той ме замери с врелите спагети. Когато се качихме в колата бях ударена от него. Една вечер искаше да излезе. Аз исках да си останем вкъщи. Повиших му тон, той ме хвана за косата и бях свалена на земята. Каза ми, че трябва да стоя където ми е мястото. Взе ключовете от апартамента и колата. Той винаги прави така - взима ми ключовете, за да не мога да отида нито в полицията, нито да го търся. Месеци по-късно пак са скарахме и той ме повали на дивана и ме удари с юмрук в рамото и главата, получих хематом. Тогава реших, че ще му дам последен шанс заради децата. Най-лошото е, че децата го видяха. На следващия ден подадох жалба в районното. След делото за развод той искаше по всякакъв начин да ми отмъщава. Спряха ми тока за неплатени сметки, тъй като апартаментът е записан на неговото дружество. Без ток живяхме 4 месеца. Когато разбра, че са ми възстановили тока, той реши да ни спре водата", разказа Веселка пред Bulgaria ON AIR.

Елена Кръстева от Алианса за защита от насилие заяви в "България сутрин", че е крайно наложително да бъдат открити множество консултативни центрове, в които жертвите на домашно насилие да получат помощ от психолог и юрист.

"Тук става въпрос за домашно насилие и срещу жената, и срещу децата. Най-важното е на кого ще бъдат присъдени правата на децата. Крайно наложително е хората да сигнализират още при първия случай на домашно насилие. Има крещяща нужда от отваряне на множество консултативни центрове, в които жертвите на домашно насилие могат да бъдат консултирани от психолог и юрист.  Трябва да бъдат направени и кризисни центрове, в които децата и потърпевшите от домашно насилие да бъдат настанявани", каза Кръстева.

Психиатърът Веселин Герев пък бе категоричен, че в последно време българите свикнаха с домашното насилие. Той сподели, че  във всяко трето семейсто у нас има домашно насилие.

"Спирането на водата и тока е допълнителен тормоз. Ние вече свикнахме с насилието. Във всяко трето семейство има такова нещо. Вече мислим, че един мъж е мъж, само когато блъска по масата, вика, крещи. Не се дава гласност на тези случаи. Лошото е, че при първия случай на насилие жертвата не взима мерки, а дава втори шанс. Също така е неприятно, че системното физическо и психическо насилие става пред децата. Това им влияе зле. Момчетата свикват, че татко бие мама и като пораснат започват и те така да правят. Момичетата пък са възпитавани, че баща им ще се проправи и трябва да търпят", заяви Герев.

Вижте още по темата в следващото видео: 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
честна и откривенна
преди 5 години
Уважаемата ДАМА забравя да упомене че е лъгала съпруга си че е била жрица на любовта в Гърция посяга с шамари на децата . Всичко това е един тотален филм за да се сдобие с материални блага . Не вярвайте на лъжите на жени психопати .... Сигнализирай за неуместен коментар