България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дарения, икони, свещени книги... Нагли обирджии атакуват църкви в София

От началото на годината са били ударени най-малко 8 храма

11.03.2019 | 09:30 Редактор: Василена Василева
Дарения, икони, свещени книги... Нагли обирджии атакуват църкви в София

Серия от обири в столични храмове. Всички те са извършени с еднакъв почерк и в рамките само на няколко дни. От началото на 2019 година са били ударени най-малко осем църкви. Престъпниците действат идентично. Нахлуват в църквата и за минути задигат каквото им се изпречи пред очите - от кутии с дарения, метални свещници... до прибори за извършване на църковни служби, дори свещените книги.

Репортер на Bulgaria ON AIR посети храма "Свети Николай Мириклийски - Чудотворец" в столичния район "Връбница", който от началото на годината е бил обиран два пъти. Първият грабеж е станал в края на месец януари, а вторият - на Националния ни празник 3 март.

"От нашата църква бяха откраднати единствено пари. Други вещи не липсват. Иззетите суми не са ясни, но те служат за месечната издръжка на храма - покриване на сметки и т.н. Миналата година през юни бяха задигнати дори дарителски каси за онкоболни", разказа за "България сутрин" отец Методий Корчев.

"Тези хора нямат страх от нищо. Нямат вяра. Дори не мога да ги нарека хора, защото един истински човек не посяга на чуждото, а какво остава пък за онова, което е посветено на Бога. Все пак се надяваме да се вразумят и тези вандалски прояви да спрат", допълни още той.

Пред Bulgaria ON AIR юристът Николай Колев посочи, че във всяка столична църква, станала жертва на наглите обирджии, почеркът е един и същ. По думите му безспорно става въпрос за една и съща организирана група.

"Не си обяснявам в какво състояние е изпаднало обществото ни, за да се случват подобни неща. Много от храмовете се издържат трудно - това са даренията, които всички ние, миряните, оставяме", подчерта той.

И отбеляза, че са били предоставени записи от охранителни камери от църквата в "Овча купел" - "Св. Княз Борис", на които се вижда как престъпниците нахлуват и изземват освен металните каси, и дървените поставки, на които стоят иконите, както и самите икони.

За съжаление лицата на крадците са трудно разпознаваеми. А впоследствие иконите са били открити захвърлени близо до храма.

Вижте повече във видеото!

Харесайте ни във Facebook ТУК.