България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Без смяна на часовото време след 2021 година – позитивна ли е промяната?

В края на месец март местим стрелките с един час напред

06.03.2019 | 08:00 Редактор: Ралица Братанова
Без смяна на часовото време след  2021 година – позитивна ли е промяната?

В края на месец март местим стрелките с един час напред. През 2021 година обаче смяната на времето трябва да престане и всички страни в Европа да преценят на кое време ще останат целогодишно. Решението на ЕС идва след проучване, на което  90% от гражданите на Сюъза са споделили, че смяната им се отразява отрицателно.

В България също беше направено проучване, което обаче не показа ясна позиция на българите

"Проучването не беше направено по нормалния начин под формата на анкета, която да даде ясни емпирични резултати. Обхвана едва 17 хиляди души при много ниска информативност на хората и за факта, че има проучване и за това - какво означава фиксиране върху лятно или зимно часово време. При тази информационна мъгла е трудно да се говори за адекватни резултати от проучването", коментира пиар експертът Ани Алашка в "България сутрин".

По думите ѝ за съжаление продължава да липсва дебат и информативност, а нещата вече отиват към прекратяване на практиката .

"Всички сме част от вселената - това е една интегрална голяма система и ние сме свързани с нея. Когато търпим някакво насилствено влизане вътре - страда тялото, хормоните и психиката не на последно място", обясни психологът Полина Василева

Тя обясни пред Bulgaria ON AIR, че адаптацията е различна при всеки и е по-трудна е там, където има хронични заболявания. По думите ѝ и около месец е необходимо на организма да се настрои към новото време.

Вижте повече във видеото!

Харесайте ни във Facebook ТУК