България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Актьорите от театър БХАЛГ подават ръка на бежанците у нас

Те предоставят дрехи, обувки и играчки на нуждаещите се

23.04.2019 | 10:30 Редактор: Зорница Костадинова
Актьорите от театър БХАЛГ подават ръка на бежанците у нас

Актьорите от театър БХАЛГ се включват активно в благотворителна инициатива за жените бежанки в България. Какво не знаем за привидно различните хора, които живеят край нас и какви са техните нужди? 

На тези въпроси отговарят актьорите от театър БХАЛГ Александър Цветков и Габриела Георгиева, както и Родостина Белчева от Съвета на жените бежанки в България. 

"Ние осигурихме една дарителска инициатива за дрехи, обувки и играчки за Съвета на жените бежанки в България. Опитваме се да активизираме възможно най-голям брой хора от обществото, които да последват нашия пример и дадат своите дрехи на хора, които са в неравностойно положение и ще се възползват от тях", обясни Александър Цветков в студиото на "България сутрин".

"Организацията е създадена през 2003 г. и работи с целите семейства, а не само приоритетно само с жените бежанки в България. Официалната статистика на Държавната агенция за бежанците е, че в момента има настанени 345 лица, половината от които са жени. Ние работим с около 100 човека месечно, като им помагаме с придружаване по институции, записване на деца в детски градини, медицински грижи и др.", посочи Родостина Белчева.

Тя допълни, че някои от семействата преминават през страната ни, чакайки документите си и търсейки събиране на семействата си. Те решават, че това не е тяхната държава и много малка част решават да останат в България. А за оставащите от съвета им предоставят регулярни информационни срещи с тях, за да са информирани за всичко.

Габриела Георгиева сподели пред Bulgaria ON AIR, че от дрехи, обувки и пособия за училище се нуждаят предимно деца и тийнейджъри. 

"Срещаме всякакви трудности, тъй като навсякъде се говори, че има нужда от дарения, а когато отидем на място, казват че нямат нужда. Излиза, че има някъде счупване на информационния поток. Единствената организация, която ни подаде ръка и каза, че наистина има необходимост, е точно на бежанките в България", добави актьорът. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК