България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В Деня на детето майки протестират с палатков лагер пред НС

Родителите настояват за реформи и приемането на закон за личната помощ

01.06.2018 | 09:46 Редактор: Лазарина Колчагова
В Деня на детето майки протестират с палатков лагер пред НС

С палатков лагер майките на деца с увреждания ще отбележат 1 юни. Те настояват за реформи и приемането на Закон за личната помощ, който да гарантира независим живот на хората с увреждания. 

Акцията е под надслов "Системата ни убива". Майките на деца с увреждания заявяват, че ще разпънат военна палатка пред Народното събрание точно на 1 юни, защото и техните деца заслужават бъдеще. 

Камера на Bulgaria ON AIR събра мнения на протестиращите: 

"Нашите деца също са деца, а 1 юни е празник и за тях. Няма да мръднем оттук, докато не разберат, че те съществуват. Чуваме обещания от 4 години. Ще останем тук и през два-три часа ще дежурим на палатковия лагер", увериха те.

Майките заявиха, че този път искат да бъдат чути в парламента и няма да се откажат докато не бъдат забелязани. "Децата порастват, аз искам дъщеря ми да има по- достоен живот и след 18-годишна възраст", каза протестираща в "България сутрин".
 
"Без допълнителни грижи децата ни не могат да се социализират. Всеки път слушаме едно и също. Обещаха ни среща с г-н Цветанов, останахме си с обещанията. Това е лицемерие и нежелание за работа", допълниха майките. 

"Борбата ни включва и всички хора с увреждания, които искат да живеят достойно, да се реализират, да работят, да бъдат сред обществото", казаха още организаторите на протеста.

1 юни е Ден на детето. Той води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева. Празникът ще бъде отбелязан с редица прояви в цялата страна, а децата днес пътуват безплатно с БДЖ. 

В столицата ще бъдат открити безплатни ателиета  за малчуганите пред Народния театър.

Вижте повече във видеото!