България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Невъзможността за избор на главен съдебен инспектор показа институционална криза

Според Атанас Атанасов през следващата седмица ще стане ясно дали Съюзът на съдиите ще излъчи кандидат за главен съдебен инспектор

07.03.2014 | 08:59 Редактор: Елена Кирилова
Невъзможността за избор на главен съдебен инспектор показа институционална криза

През следващата седмица ще стане ясно дали Съюзът на съдиите ще излъчи кандидат за главен съдебен инспектор, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Атанас Атанасов, член на УС на Съюза на съдиите в България и съдия в Софийски градски съд.

По думите му невъзможността да се излъчи нов съдебен инспектор в рамките на период от година и половина разкрива, че има тежка институционална криза, която е поставила под въпрос дейността на инспектората.

Във връзка с това от Съюза на съдиите са определили профила, на който трябва да отговаря кандидатът за поста. След това е отправена покана към цялата съдийска общност да номинира експерти, които съответстват на профила.

“Започнаха да пристигат номинации от отделни магистрати, както и от съдии от различни съдилища. Номинирани бяха общо девет колеги”, уточни Атанасов. По думите му професионалната общност е дала заявки, че има желание да номинира още представители, поради което срокът е бил удължен.

Краят на процедурата не беше обявен и не обявихме, че тя е неуспешна, а казахме, че номинираните до момента колеги не желаят да продължат нататък в предлагането си за поста, коментира Атанасов. Поради факта, че няма съгласили се кандидати, номинациите продължават и не са поставени конкретни срокове за тях.

“Стремим се целият този процес да приключи в разумни граници преди началото на април и тогава да бъдат представени кандидатите, ако те се съгласят”, уточни експертът.

По думите му номинираните досега са се отказали по различни прични, а през следващата седмица ще бъдат обобщени основанията, по които номинираните досега не желаят да участват в процедурата.

От своя страна вчера министърът на правосъдието Зинаида Златанова обвини Съюза на съдиите в България, че се занимава с политика, но според Атанасов от организацията няма подобна заявка. Той твърди, че съюзът винаги е анализирал действащото законодателство, свързано с организацията на съдебната власт и е правил конструктивни предложения.

“Това не е политическа дейност, а анализ на законодателството, което засяга добрата работа на правосъдието в България”, категоричен е той.