България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Описват щетите след мощната буря с градушка, ударила Северозападна България

Поразена е земеделската продукция

21.05.2019 | 08:15 Редактор: Василена Василева
Описват щетите след мощната буря с градушка, ударила Северозападна България

Описват щетите след мощната градушка в Северна и Северозападна България. Пороен дъжд с градушка с размерите на лешник наводни и нанесе огромни щети в четири свищовски села. Поразена е земеделската продукция и в град Летница. 

Десетки селскостопански дворoве и къщи в селата Морава, Овча могила, Вaрдим и Деляновци са наводнени. На много места в района пороят унищожи и пътната настилка. Спряно беше и движението по жп линията между Левски и Свищов. 

В края на миналата седмица село Морава отново беше поразено от градушка и ураганен вятър. Сериозно пострадали са селата Летница в Ловешко и Горна Вереница в Монтана. Стопаните алармират, че са загубили всичко. 

"Ситуацията на територията на свищов е в критично състояние, особено в с. Морава", посочи в телефонен разговор за Bulgaria ON AIR Генчо Генчев.

"Всички посеви на земеделските производители са наводнени, продукцията е унищожена на 100%. Пътната инфраструктура също е разрушена, дворовете са наводнени", допълни още той.

Министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на земеделието Десислава Танева, както и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" ще посетят тази сутрин Свищов. 

Те ще направят оглед на място на щетите, причинени от обилните валежи. А валежи и бури са възможни и днес, сочи прогнозата на синоптиците.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК