България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Габрово е под полицейска блокада след побоя в магазин (обновена)

Кметът на града е разпоредил проверка на всички незаконно обитавани имоти

11.04.2019 | 08:55 Редактор: Ралица Братанова
Габрово е под полицейска блокада след побоя в магазин (обновена)

[video]

Габрово е под полицейска блокада. В града пристигна Жандармерия, полицаите имат подкрепление и от Областната дирекция на МВР-Ловеч. 

Напрежението ескалира снощи, след като протестът в подкрепа на бития продавач прерасна в бунт по улиците на града. 

"Не може да толерираме каквато и да е форма на насилие. Случилото се е нередно и неприятно. Има достатъчно полицейски сили. По-дълбокият анализ остава за след това", коментира в "България сутрин" вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му не бива да лепим етикети и трябва да се започне разговор по темата по друг начин. Според него се създава усещането, че част от българските граждани имат по-различни права.

"Има натрупано напрежение, на което в годините назад институциите не са успели да реагират правилно", посочи Дончев.

Стана ясно, че кметът на града Таня Христова е разпоредила увеличаване на мерките за сигурност и проверка на всички незаконно обитавани къщи.

По думите ѝ по традиция Габрово е град, в който цари спокойствие ред и подреденост.

"Беше показано, че има доста пропуски във всички институции, които са пропуснали навременно, категорично и адекватно да дресират проблемите и този инцидент да не се случва в град, в който няма голямо присъствие на роми. Чувствителността към проблема е висока и тя е индикатор за всичко, което би могло да се случи в цялата страна", коментира Христова пред Bulgaria ON AIR.

Протестът започна мирно, с упреци за неработещи институции, но по-късно протестиращите щурмуваха полицейското управление, а след това недоволството се пренесе в ромската махала. До по-сериозни сблъсъци не се стигна. 

"В ареста има счупено стъкло на входната врата. Има счупени стъкла на прозорци на две къщи. Има и едно задържано лице за неизпълнение на полицейско разпореждане", обясни областният директор на МВР в Габрово в "България сутрин".

По случая се води досъдебно производство за хулиганство и причиняване на телесна повреда,  а министърът на отбраната Красимир Каракачанов свика извънредно заседание в Министерски съвет с вътрешния министър Младен Маринов и представители на МВР.
 

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Stefan Tsokev
преди 5 години
Не сте добри журналисти. Първо на няколко пъти беше обяснено и от г-н Дончев и от кметицата че в Габрово няма *** гето или махала, въпреки това в репортажа ви изписвате - "Кръв и погром в ромската махала". Това заглавие е невярно и търси сензация. Второ - не зададохте най-важният въпрос на шефа на ОД на МВР - трите лица са задържани отново за да им бъдат повдигнати обвинения или са задържани само за да ги пазят от гражданската любов? Отново - слаби журналисти сте! Сигнализирай за неуместен коментар