Иван Велков: Имотният пазар в Китай е далеч от катаклизми

Регионалните инвеститори в сектора постепенно се изтласкват от местни фондове, коментира Иван Велков от НСНИ.

27.03.2014 | 20:05 Редактор: Мариета Иванова
Иван Велков: Имотният пазар в Китай е далеч от катаклизми

Балонът на имотния пазар в Китай все още не е в този вид и пропорция, когато могат да се очакват катаклизми, коментира в ефира на Bulgaria On Air Иван Велков от Национално сдружение „Недвижими имоти” .

Той допълни, че има два основни проблема, свързани с урбанизацията в азиатската страна.

„Първият е, че пазарът там е огромен, което го прави трудноподвижен. Има дефицит за жилища в мегаполисите, защото и търсенето е чудовищно”, посочи Велков.

По думите му постоянният приток на вътрешни емигранти към големите градове е нож с две остриета. От една страна, градовете се сдобиват с евтина работна ръка, но от друга - създават проблеми на градските правителства с интеграцията им.

Вторият проблем за обикновените китайци е инфлацията, подчерта Велков и допълни, че това се усеща всеки ден в бита, а „жилищата на този етап остават по-различен актив”.

„Вероятно затова и кредитната експанзия не е толкова изразена при индивидуалните клиенти. Земята е и остава да бъде вече дълго време на държавата и на градските правителства, които  я отдават за 70- 100 години на местни предприемачи”, коментира Велков. Той допълни, че градските управи имат по-голям интерес да се конкурират да строят на зелено, вместо да реновират вече изградени  сгради. Експертът поясни, че продажбите на жилища се случват много бързо в създадени отделни икономически зони с конкретни фискални условия.

„В мегаполисите нещата се случват изключително бързо. Там цените на имотите за последните 10 години се утроиха, затова спада в обемите сега не предизвиква сериозни притеснения”, заяви експертът.

Той посочи, че с оглед на голямото търсене градските правителства въвеждат нови данъци за тези, които купуват второ и трето жилище, тъй като именно те имат възможност да влияят на цените на пазара като впоследствие продадат имота на по-висока цена.

Велков допълни, че в Пекин от години вече е установена цена от 4 500 долара на кв. м., на която масово се сключват сделки.

Велков отбеляза още, че местни фондове, които управляват активи за милиарди юани, изкупуват от чуждестранни инвеститори, предимно от Макао, Хонконг и др., недвижими имоти и ги изтласкват от пазара.  


1
0 rate up comment rate down comment 0
последен
преди 10 години
Прав е Велков за китайския пазар , прав е и по принцип..Пазарите имат две свойства :- да се движат със свой собствен пулс , понякога съвпадащ с общественото мнение,понякога Срещу него..-да изненадват участниците които прекалено дълго залагат на едно мнение ..всъщност това е Пазар , някой трябва да изгуби...а фактът че Пазарът не спира означава , че винаги Има губещи.само при комунизма печелеха всички , докато не дойде 1989.. Сигнализирай за неуместен коментар