Резултатите от евроизборите са особено важни за българския капиталов пазар

По думите на Петко Вълков резултатите от тях ще покажат дали ще има икономически сътресения в страната

24.03.2014 | 20:59 Редактор: Елена Кирилова
Резултатите от евроизборите са особено важни за българския капиталов пазар

“По-важното за българския капиталов пазар е да видим дали евроизборите няма да доведат до нови политически сътресения у нас, които да преминат в икономически”, заяви в предаването Investbook на Bulgaria On Air Петко Вълков, изпълнителен директор на Капман Асет Мениджмънт.

По думите му през 2014 г. пазарът ще се намира във възходящ цикъл, но се очакват и известни корекции.

“За 2013 г. ръстът на БФБ беше над 40%, а от началото на 2014 г. нарастването на SOFIX е близо 18-19%”, коментира експертът. Според него е нормално след такъв ръст да има известно затишие, тъй като пазарът се е уморил от ръстовете. Сегашният спад с 2-3% е малък и няма място за притеснения, уточни той.

Според него кризата в Украйна поставя известни въпроси пред България. По думите на Вълков анализаторите смятат, че Русия може да бъде ударена най-тежко не със санкции, а финансово - под формата на излизане на чуждестранни капитали от нея, чрез замразяване на финансовите активи на руски обекти в цял свят и чрез намаляването на цената на петрола.

Експертът припомни, че Русия е основен износител на петрол и се твърди, че спадането на цената му до под 100 долара за барел би било истински удар за приходите на бюджета. Подобен ход може да доведе до рецесия и то дългосрочна, категоричен е Вълков. Според него всичко това може да доведе до обезценяването на рублата, а ефектът от това ще е крайно неприятен за България. Причината е, че ще направи българските имоти много скъпи за руснаците и те ще загубят интерес към тях.

Според Вълков пазарите в момента реагират така, сякаш на Москва няма да бъдат наложени тежки санкции, тъй като има възможности тези санкции да бъдат заобикаляни. Това може да се случи, тъй като Русия е основен източник на петрол за Европа.

Във връзка с отношенията на Русия с Китайекспертът заяви, че те традиционно се подкрепят и търгуват успешно. Двете държави обаче имат друга цел и според Вълков тя е да намалят значението на долара като международна резервна валута.

“Влиянието на Китай е съсредоточено основно в Азия. Китай беше много голям фактор при възстановяването на глобалната икономика, но сега този цикъл се обръща”, обясни експертът.

По думите му, когато се говори за Китай, трябва да се има предвид, че цифрите, които излизат от правителството невинаги са верни. Според Вълков истинската ситуация в страната е много по-лоша, но властта ще се опита с вътрешни реформи да облекчи удара върху икономиката. Ръст от под 10% е лош за Китай и може да доведе до сериозен удар в цените на суровините, подчертава експертът.

Във връзка с речта на Джанет Йелън Вълков заяви, че това е бил първият голям тест на председателя на Федералния резерв, тъй като е показала каква ще бъде бъдещата ѝ политика.

“Инвеститорите като че ли се надяваха, че тя ще забави политиката на Бернанке от декември, но тя показва, че ще следва определената програма”, коментира той. Вълков припомни, че речта на Йелън съвпадна със случващото се в Украйна, а разочарованието, че Йелън няма да забави темпото е оказало допълнителен натиск върху пазарите, но през следващите дни ситуацията се е нормализирала.

По отношение на цената на златото Вълков заяви, че в краткосрочен палн очаква стабилизирането ѝ и дори леко повишение заради случващото се в Европа и неяснотата на пазарите, но в дългосрочен план цената ще върви надолу.