Андрей Стойчев: Валутният риск е ключов минус за развиващите се пазари

Шокът с изтеглянето на капитали от развиващите се пазари започна с намаляването на стимулите от ФЕД, коментира дилърът от Deltastock.

26.02.2014 | 20:31 Редактор: Мариета Иванова
Андрей Стойчев: Валутният риск е ключов минус за развиващите се пазари

Повечето развиващите се пазари се оказаха неподготвени за свиването на капиталовата инжекция от ФЕД в американската икономика, коментира в ефира на Bulgaria On Air дилърът от Deltastock Андрей Стойчев.

„Картината е такава, че индексите на развиващите се пазари бележат двуцифрени спадове- между 10 и 20 %, а валутите им се обезценяват”, коментира той.

Стойчев допълни, че най-потърпевши от изтеглянето на стимулите се оказали страни като Турция, Южна Африка, Бразилия и  Индия. Неговата прогноза е, че до края на годината, тази програма за стимулиране на икономиката на САЩ ще остане в историята.

Той подчерта, че шокът от изтеглянето на капитали от развиващите се пазари все още не е отминал. По думите му ключовите минуси на развиващите се пазари са валутният риск и политическата и икономическа несигурност. Това е, което прави инвестициите рискови, а печалбите и загубите „в пъти по-големи в сравнение с един развит пазар”.

„От друга страна, валутният риск допълнително нажежава атмосферата като стане напечено на световните пазари”, коментира Стойчев. Той отчете, че волатилността на пазарите сама по себе си ценна и добра характеристика за всеки един пазар и се увеличава като започнат масови тегления на капитали.

По отношение на повишаването на лихвения процент  в САЩ експертът коментира, че ФЕД от една страна, Министерството на труда и Администрацията на Обама, от друга, са успели да успокоят инвеститорите, че намаляването на количествените улеснения не означава покачване на лихвения процент. Въпрос на политика е как развиващите се пазари ще реагират на ситуацията с евентуално повишаване на лихвения процент, коментира Стойчев.

Неговото мнение е, че рискът за вложенията в турски лири се увеличава всеки ден. Той се мотивира като посочи, че турската лира е имала изменения спрямо долара в рамките на 2- 3% в самия ден на обявяване на изтеглянето на стимулите. Стойчев припомни и че в края на януари Централната банка на Турция на извънредно заседание повиши с няколко процента основните лихвени проценти, въпреки съпротивата на правителството, с цел подкрепа на националната валута. Уверението на ЕЦБ, че е оказала съответната помощ, за да предотврати прогнозирания крах, е оказало положителен ефект.

С оглед на стабилизирането на основния индекс след сериозния спад през последната година „изгледите към Турция не са толкова черни”, коментира Стойчев.

Според дилъра следващата „бомба” за пазарите ще дойде от Китай.

„Китайският юан поевтиня със завидни проценти, които не се очакваха от никой”, коментира Стойчев. Той подчерта, че движенията на китайската валута са загадка, предвид факта, че тя се движи в един затворен кръг около китайското правителство.

„Икономиката стана толкова голяма, че от нея зависят не само развиващите се, но и развитите пазари. Китай като цяло доста сериозно разви своята икономика и дори започна да прегрява, като се прилагат различни мерки за овладяване на ситуацията", коментира експертът. Той допълни, че последните данни за БВП на страната са разтревожили инвеститорите.

Предимството на Бразилия е, че има големи природни залежи, „които са интерес за много големи компании не само в Бразилия, но и в Северна Америка”. Той допълни, че спадът в страната е от около преди две-три години и „като че ли сега формира някакво дъно”.

Стойчев коментира и ситуацията в Украйна. Той подчерта, че първо трябва да бъде избрано ново правителство и да се проведат избори за президент. По думите му направените заявки от МВФ и на Русия за оказване на помощ на страната по време на срещата на Г-20 в Австралия преди дни, е показателна, че и двете страни държат на бързото възстановяване.

Стойчев подчерта, че освен добро геополитическо положение Украйна има и ресурси, които с възстановяването на страната биха били добър актив.

„Инвестицията в бондове изглежда на пръв поглед рискова, но може да има добри резултати в бъдеще”, коментира експертът. Такава е и перспективата пред обсъжданата инвестиции на Shell в страната, допълни Стойчев.