fallback

За и против данък „вредни храни“ в предаването Брюксел 1

Вижте цялото предаване от 24 октомври 2015

24.10.2015 | 20:02 Автор: Лъчезар Вълев

Една от най-дискутираните теми през седмицата беше тази за данък обществено здраве или, както доби популярност, данък „вредни храни“. Проектът на министър Петър Москов  предвижда който избира храни с повече сол, консерванти, мазнини и захар, да плаща  между 3 до 78 процента повече, отколкото за храните, чиито съставки са в рамките на здравните норми. С данъка ще се облагат само храни, които имат своя по-здравословен заместител, мотивира се здравният министър.

Дали и как този данък ще доведе до по-здравословно хранене и какъв е европейският опит – разговор с проф. Стефка Петрова от Националния център по опазване на общественото здраве,  Богомил Николов, председател на Асоциация Активни потребители, д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация и Боян Рашев, от консултантската компания за устойчиво развитие Denkstatt. По телефона - Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки

Вижте първата част на предаването Брюскел 1.

Вижте и втората част на предаването.

 

fallback
Още от Брюксел 1
fallback