Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

13 на 13 „за“ и „против“ ядрената енергия в ЕС

Не можем само с перки и със слънчеви панели, категоричен е Явор Куюмджиев

11.03.2024 | 18:30 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Брюксел 1" гостува Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на енергетиката, енергиен експерт.

Страните от Евросъюза се разделиха на два лагера - „за“ и „против“ ядрената енергия, единия предвождан от Франция „за“ ядрената енергия, другият срещу нея и по-скоро за даване на приоритет на възобновяемите енергийни източници, ръководен от Германия и Австрия.

"Само зелена енергетика не става. Тя е много хубава, трябва да се развива, но когато спре да духа вятър, когато няма слънце навън, ако няма някакъв друг източник, просто няма да има ток. Това се доказва от Германия през последните десетина години, когато за пръв път се създаде понятието отрицателни цени на електроенергията. Те построиха 60 хиляди мегавата вятърни централи, които, като задуха в Северно и Балтийско море има излишък и те плащат на съседните държави да вземат тока, защото тока не може да се складира. Балансът на електроенергийната система се състои от три основни вида източници - т. нар. базова мощност, това е минималното потребление, което дадена система има. В България тази базова мощност е около 2500 мегавата общо, което се постига в часовете нощно време от 1 до 4 сутринта, когато потреблението в страната е най-малко. Това трябва да бъде покрито от базова енергия. Когато, обаче, се събудят хората, започне бизнесът да работи, потреблението се вдига, достига в някои определени часове до 5500. В много студени дни и до 7000 мегавата. В България говоря“, коментира Явор Куюмджиев и добави:

"Аз не мога да си обясня позицията на Германия. Те, според мен, направиха най-колосалната глупост на 21- ви век - закриването на ядрените централи по времето на Меркел". Експертът обясни причините:

"В околните страни има АЕЦ-ове, които им поддържат баланса на мрежата. На практика Германия внася много атомна енергия от Франция, че и от Белгия, Холандия – съседните около тях държави, които имат много атомна енергия. Дори Швейцария. Австрия е единствената държава в света, която има абсолютно построена атомна централа още 1988 година, на която трябва да се вкара ядреното гориво и е спряна. Ядреното гориво не е заредено. А между другото, ако някой му е интересно, организират екскурзия в тази централа, срещу 20 евро може да разгледате единствената в света построена и никога не заработила атомна централа".

Явор Куюмджиев е категоричен, че бъдещето на ЕС и на европейската енергетиката е ядрена енергия като базова, подкрепена от ВЕИ-та, които да покриват пиковете, по-голямо потребление, когато е необходимо, но ядрената енергетика трябва да осигури енергия през нощта. "Няма слънце през нощта, разберете хора, няма как да има слънчева енергия през нощта".

Интересно, че Нидерландия е подписала и двата документа в ЕС.

"Най-разумната теза - хем да се развива атомната енергетика, хем да се развива ВЕИ. Белгия пък не е подписал нито един от двата документа, въпреки че, те имат шест атомни блока, които си експлоатират и нямат никакво намерение да затварят", конкретизира експертът.

Той бе категоричен, че не можем само с перки и със слънчеви панели, затова ЕК създава план за 400 млрд. евро финансиране на АЕЦ в ЕС.

Според Куюмджиев, вятърната енергия е една от най-непостоянните и най-малко ефективните в енергийния микс.

Целия разговор гледайте във видеото!