Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Дипломат: Ние не умеем да правим коалиции

МВнР е по-особено министерство, казва Стоян Сталев

26.02.2024 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Брюксел 1“ гостува Стоян Сталев - дипломат, бивш външен министър

Защо ябълката на раздора в не/коалицията е постът външен министър? Колко е важен той?

„Външното министерство като цяло е едно по-особено министерство. То се различава от всички други с това, че в него се работи дългосрочно(по дългосрочните приоритети на страната). Разбира се, външно министерство разрешава и ежедневни проблеми, конкретни задачи, оказва помощ в определени случаи и т.н. Основната задача на външно министерство е да катализира потенциала на нашите експерти. Въз основа на познаване на нашата история да анализира настоящето и да изгражда бъдещето на България, от гледна точка и на икономика, и на национална сигурност. То има тази специфика, че се занимава с една много по-дълга перспектива“, коментира Стоян Сталев.

От тази гледна точка кой е добрият ход в момента за управляващите?

„Добре е както за външния министър, така и за цялото управление на страната да няма много чести смени. България последните четири години изживява един много тежък нестабилен период на кратки правителства, служебни правителства. Преминават много хора през институциите, това е вредно за държавата, вредно е за институциите, искат стабилност“, каза дипломатът.

„За пръв път имаме едно малко по-дълго коалиционно управление, но ние трябва да се научим на тази стабилност. Със съжаление казвам, че за целия преход ние имахме само едно силно правителство, със самостоятелно мнозинство – това беше правителството на СДС 1997-2001г. След това винаги сме имали коалиционни, под някаква форма, правителства. Но в България не е изградена културата на коалицията. Ние не умеем да правим коалиции, не умеем и да водим дебати - както вътрешно партийни, така и публични отношения на коалиция. Това е изключително важно. Аз съм наблюдавал немската политика в продължение на осем години след обединението и мисля, че големият успех на Германия тогава беше, че тя се ръководеше от хора с голям опит. Например Хелмут Кол. Той беше 16 години канцлер, 17 години външен министър. Общо той беше 23 години министър на Германия. Не казвам, че непременно трябва да се борави с такива дълги периоди, но е важно да има едно стабилно, дълготрайно управление за изграждане на приоритети, за следване на приоритети“, уточнява събеседникът.

Стоян Сталев говори и за конфликта в Близкия Изток.

Целия разговор гледайте във видеото!