Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Евродепутат: Стратегията на Румъния за Шенген е по-агресивна, разбраха играта по-добре от нас

Ние сме виждани в ЕС като жертва, смята Ева-Мария Попчева

12.02.2024 | 11:22 Редактор: Вяра Димова

Стратегията на България по темата с Шенген се подобри. Вижда се правителство със стабилност. Затова има тази частична победа. Когато човек погледне на картата, установяваме, че на нас ни върши огромна работа това, че влизаме в Шенген относно граници по вода или въздух. Нашите граници с ЕС са основно по земята. Това каза евродепутатът от Испания Ева-Мария Попчева за предаването "Брюксел 1" с водещ Милена Милотинова.

България все още не използвала изцяло капитала си, смята евродепутатът: "Обмисля се дали да се поддържа този натиск върху Австрия и Холандия или се чака, защото се знае, че няма да се промени нищо до изборите. През есента ще има избори в Австрия. Трябва да се работи върху общественото мнение. Имаме големи български общности, особено в Австрия. Нека австрийските партии да имат становище по този въпрос", призова Попчева от ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ между България и Австрия има голям обмен по отношение на бизнеса.

"Стратегията на Румъния е по-агресивна, по-решителна. Те разбраха по-добре от България играта. Става въпрос за вето. Започнаха да играят с възможностите си и да използват влияние. Това за нас трябва да е урок", коментира евродепутатът.

Във връзка с избора на седалището на една от европейските структури Попчева уточни, че той ще бъде направен по обективни критерии и не е добре да се намесва Шенген.

"Ние сме виждани в ЕС като жертва на тези дипломатически игри и вето на австрийците. Имаме добро положение тук. Казусите са различни и е трудно да се вземат мерки", подчерта тя.

Попчева определи безмитния внос като нещо нормално.

"Трябва не само земеделските продукти от трети страни да отговарят на санитарни изисквания. Трябва да направим еко такса", твърди евродепутатът.

Попчева също така обяви, че ще се кандидатира отново за ЕП.

Гледайте целия разговор във видеото.