Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Светлана Боянова, БАК: Компенсациите в бюджета по украинска помощ са нула

Това даде лош знак на земеделските производители, коментира експертът

29.01.2024 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Брюксел 1“ гостува Светлана Боянова, изп. директор на Българска аграрна камара. Темите на разговора са свързани със земеделските производители, които са в стачна готовност, и исканията им за компенсации заради войната в Украйна. В студиото Светлана Боянова коментира и фермерските протести, които заливат ЕС, а причината е орязване на субсидиите.

„Искаме ясно и открито да се каже: тази субсидия да отиде наистина за производство, да се подкрепят земеделските производители. Проблемът е, че не са заложени пари в бюджета. Бюджет 2024, гласуван в НС в края на м.г., всъщност провокира нашата протестна готовност, както и законодателството.

Това даде лош знак на земеделските производители, защото те няма да могат да се справят сами. Компенсациите в бюджета по украинска помощ е нула - „О“. Т.е. ние в момента искаме да има заложени средства за подкрепа на земеделските производители. „О“ не е приемливо“, коментира Светлана Боянова.

Протести на фермери има и в други страни от ЕС.

„Тази седмица в ЕС бе предложено продължаване на либерализацията на украинския внос. Няколко страни, вкл. и България, смятат, че трябва да се вземат други защитни мерки на регионално ниво“, допълни тя.

Целия разговор гледайте във видеото!