Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Предварително производство срещу Иван Николов

Повтаря ли случаят Босилеград този от Битоля?

04.12.2023 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Предварително производство от сръбските власти за разпалване на национална, расова и религиозна вражда. С това се сдоби Иван Николов, председател на Културно - информационния център в Босилград.

Това стана, след като сръбските власти иззеха книгата на Едвин Сугарев от центъра. Книгата е легия за Крайището и не допуснаха автора и на планираното представяне за осми ноември.

В предаването "Брюксел 1" участва Иван Николов от Босилград.

"Наистина го намирам за абсурдно. Все още сме в предварително производство. Аз не мога да знам с какво намерение точно го направиха. Дали това е опит за сплашване, за предупреждение или наистина имат намерение да заведат дело за предизвикване на национална, религиозна и расова дискриминация. Във всеки случай става дума за сериозно обвинение, за което следва много високо наказание. Така че, на този етап още не съм наясно, но във всички случаи го намирам за абсурдно, защото явно някой цели да направи проблем от положението на българското малцинство и да отклони вниманието от някои други вътрешни проблеми, които не са малко в държавата", каза Иван Николов.

Целия разговор гледайте във видеото!