Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Докладът на ЕК за РСМ

Комисията настоява българите да бъдат вписани в Конституцията

13.11.2023 | 15:13 Редактор: Таня Харизанова

Арестувани български книги в Босилеград. Авторът им, заедно с други свои спътници, не допуснат в Сърбия точно на Деня на западните покрайнини. 

Спреният българин е Едвин Сугарев, който пътува натам за да представи книгата си "Елегия за Краището".

Същевременно се прави обиск в клуба на българите в Босилеград.

В предаването БРЮКСЕЛ 1 гостува Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, който е автор на предговора на книгата. Той е информирал докладчика на ЕП за инцидента в Босилеград.

Как Ковачев коментира тези стъпки, трябва ли да бъдат сезирани евроинституциите за действията на Сърбия?

"Говорих веднага с Владо Билчик. Това е колегата, който е докладчик на Европейския парламент за Сърбия Изпратил съм му и позицията на българското външно министерство и информацията, която имаме до сега за действията на сръбската администрация, на сръбската полиция, на граничните служби", казва евродепутатът е дава по-подробна информация.

"В доклада за РСМ ясно се казва, че българите трябва да бъдат включени в Конституцията на държавата. Също така се говори за престъпленията от омраза. Описани са и въвеждането на тези странни закони, които забраняват на българските културни клубове да носят наименования като "Цар Борис 3" и "Ванчо Михайлов" в Битоля и в Охрид. И друго важно. В доклада е записано, че република Северна Македония трябва да изпълнява подписаните и ратифицирани договори с Гърция и с България, а за България е допълнено - и протоколите към тях".

А защо са важни протоколите - Андрей Ковачев уточнява.

"Защото в тези протоколи са описани нашите исторически проблеми, включително и написаното в учебниците. Както и смяната на учебниците спрямо историческата истина и реабилитацията на жертвите на комунизма и езика на омразата".

Целия разговор гледайте във видеото!

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Невротична водеща - неприятна. Сигнализирай за неуместен коментар