Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Афзал Ашраф: Някои от Великите сили искаха "Ислямска държава" да оцелее, защото имаха друг дневен ред

Най-голямата опасност не е от „спящи клетки", а от свещеници - екстремисти, категоричен е експертът

08.10.2023 | 10:00 Редактор: Таня Харизанова

Двадесет и осем души от "Ислямска държава" е трябвало да взривят едновременно тридесет бомби в Техеран, съобщи преди дни агенция "Ройтерс". Иранските власти са обезвредили тридесетте бомби и са задържали двадесет и осемте терористи, свързани с групировката "Ислямска държава", съобщава Иранската новинарска агенция. Още ли има сила групировката "Ислямска държава"?

Въпросът е към Афзал Ашраф от Института по отбрана и международна сигурност, който бе гост в предаването „Брюксел 1“.

„Да, „Ислямска държава“ присъства, но не бих казал, че това е организация, която е безкрайно активна, защото тя се разпада и вече няма централно командване. И това, което споменахте за случая в Иран, ни дава повод да помислим, че ако иранското правителство е успяло да установи, че имат тридесет бомби, значи организацията не работи много резултатно. Силите по сигурността работят добре“.

Ние преживяхме един период, от години наред, на терористични бомбени заплахи и на терористични актове. Свърши ли този период за Европа и за света?

„Не можем да предвидим, какво ще бъде бъдещето и тероризма, но два от тези принципа, които важат за Запада са: първо, въздействието на някоя много зрелищна атака, терористично нападение. Примерно, на 11 септември, успехът беше зрелищен и той даде повод за много имитации. Вторият случай, когато има някаква форма на недоволство сред мюсюлманското население в Европа, обикновено става въпрос за някакво богохулство, за някакво противоречие с тяхната вяра. И това са двата фактора, които водят до нападения в Обединеното кралство, Съединените американски щати и Европа. В момента, тъй като „Ислямската държава“ и „Ал-Кайда“ се провалят, те не са в състояние да направят такива успешни нападения и вероятността да бъдат вдъхновени от нещо друго е минимална.

Мнозина експерти казват, че „Ислямската държава“ се e изтеглила от предишните си територии - Ирак и Сирия, към Африка. Кореспондират ли действията с размириците в отделни африкански държави? От какво се издържа, как се финансира тя? В Сирия и Ирак се финансираха от завзетите петролни полета. А в Африка?

„Въпросът е, че „Ислямска държава“ не се изтегли от Ирак или Сирия, за да отиде в Африка. Дори тогава, когато успешно се проявяваше през 2016 г., тя продължи да разширява влиянието си и в Африка. Проблемът в Африка е, че съществуват малки групи, които обикновено се завземат от вече съществуващи групи, като например "Боко Харам", които решиха да се включат в „Ислямска държава“. Тези групи са причината за възхода или това, което ни изглежда като възход, на тероризма в Африка. За финансирането - тези местни групировки имат свой собствен начин да набират средства. Голяма част от средствата в Ирак и Сирия, примерно, организациите там успяваха да се финансират чрез банкови обири, чрез продажба на петрол и след това парите се изнасяха. Но на местно ниво тези организации се финансират чрез принуждаване на селата да плащат, за да получават храна и рекет. Така че, те нападат конкретни групи, независимо дали са групи на правителството или други, и отнемат тяхното имущество. Има и престъпен елемент, има и тероризъм, има и престъпност. Няма един-единствен източник на финансиране, а комбинация от различни източници според групата и ситуацията“.

Африка е богата на полезни изкопаеми, има диамантени мини. Има ли финансиране по тази линия?

„Да, има. Съществуват примери, когато тези групировки завземат райони, където има мини. Проблемът е, че тези диаманти или злато не могат много лесно да се превърнат в пари дори и в африканските държави, където се намират мините, които са собственост на дадена държава или корпорация в Африка. Тези собственици получават само една малка част от стойността на минералите, защото те се продават на западните икономики, където тяхната стойност се увеличава чрез обработката на диамантите, които последствие се продават като такива. Има начин да се печели, но не по начина, по който ние си представяме, защото те не могат да получат стойността, която ние с вас плащаме за златото и диамантите“.

"Ислямска държава" беше силна в Сирия и Ирак и беше завзела петролни полета, продаваше петрола, за да се въоръжава. Целият свят беше въстанал срещу групировката, а всъщност се намираха купувачи за този евтин петрол. Кой го купуваше тогава?

„Изглежда, че въз основа на това, което наблюдаваме, някои от Великите сили искаха „Ислямската държава“ да оцелее и дори да процъфти, защото имаха друг дневен ред. Войната против „Ислямската държава“ беше рекламирана като „Война против тероризма“, но много държави участваха в Сирия и тяхната основна цял беше промяна на режима, смяна на президента Асад. Една от причините да го кажа е, че в рамките на няколко седмици от влизането на руснаците в Сирия, видяхме, че руснаците започнаха да показват, как се бомбардират рафинериите. И се задава въпроса, защо коалиционните, Западните коалиционни сили, които имат много по-добри разузнавателни възможности, повече ВВС, не го направиха… И отговорът е, че петролът се изнасяше чрез държави като Турция, например. Вероятно е имало някакъв вид разрешение, позволение да се подкрепи тази търговия. Единственият отговор, който аз имам, и това се твърди от много хора, е, че Западът си е затварял очите или е подпомагал процъфтяването и оцеляването на „Ислямска държава“, защото това помага на тяхната цел да свалят Асад“.

Кой беше най-големият урок, който Западът си извади след всичките тези години, в които „Ислямска държава“ имаше сила?

„Мисля, че най-важната поука за Запада трябва да бъде, че дали му харесва на Запада или не, дали е съгласен или не… Останалият свят, особено в Близкия изток и в Африка, смята, че има връзка между Западното присъствие в техните държави и тероризма. Можем да обсъждаме, коя е причината, какви са връзките, но хората вярват, че Западът е причината за тероризма. И в крайна сметка това, което вярват хората, е най-важното. Що се отнася до външната политика на Запада, ако наистина Западът иска да влияе в тези държави, трябва да се раздели тази връзка - връзката между интервенцията и тероризма. И дори между подкрепа за борбата с тероризма и продължаването на тероризма. Това последното е важно за Мали, за Нигер, което е и причината, която те изтъкват, за да накарат Западните сили - френските и американските сили, да напуснат техните страни, защото те казват: „Вие можете да се борите с тероризма, но нещата стават все по-зле!“, ситуацията се влошава и затова се обръщат към руски групировки, като ЧВК "Вагнер", например, защото тези хора виждат ЧВК "Вагнер", които, разбира се, взимат някакви пари, но те нямат намерение да останат, за да контролират и да влияят върху тяхното правителство“.

Колко са силни „Вагнер“ след смъртта на Пригожин?

„Не съм убеден, че има голяма промяна в африканския компонент на ЧВК "Вагнер", защото това е почти като фирма, която има различни клонове. Африканският клон винаги е бил по-различен от елементите, които водят войната в Украйна. Нещо като чуждестранен легион и местната армия“.

В Европа има ли все още "спящи клетки" на тези терористични групи, да не ги наричаме "Ислямска държава", но на тези терористични групи, които правеха атентатите? Вие сте говорил с много хора, които в момента са в затворите. Какво показва Вашият анализ? Каква информация имате?

„Естествено, ако има "спящи клетки" и службите знаят за тях, те ще ги разрушат и то много бързо ще ги унищожат. Най-голямата опасност не е от съществуващи "спящи клетки", за което аз не съм много сигурен, по очевидни причини не знам, а някои свещеници, които са екстремисти и около които се развиват тези екстремистки настроени лица. И тези хора могат да бъдат вдъхновени от „Ал-Кайда“ или от „Ислямска държава“ и да решат да отмъщават. Онова, което вдъхновява тези хора, е или успеха, някакъв брилянтен успех, или някакъв вид нападение срещу Исляма, което те могат да използват. И това е една от поуките, които трябва да си извадим... или по-скоро Западът да си извади, за да престанем да се намесваме и да не подкрепяме такива поводи, от които мюсюлманското население се чувства обидено“.

Целия разговор гледайте във видеото!