Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Бившият енергиен министър: Хората протестират заради липса на комуникация последните месеци

"Загубихме едни 160 милиона по време на служебния кабинет", каза Алексадър Николов

01.10.2023 | 11:31

"Има огромна вероятност да загубим средства по Плана за възстановяване и устойчивост в частта за териториално развитие и енергиен преход", заяви премиерът Николай Денков, след като Министерски съвет прие териториалните планове.

"Двете основни причини за това хората да излязат на протест са: Първо, текущото състояние на системата и начина, по който тя е оставена в текущия ѝ период и това, че през последните 3-4 месеци имаше тежка липса на комуникационна стратегия, обобщена визия за това как се трансформира региона на Стара Загора. Проблемът е, че никой не им казва, никой не говори честно с тях", коментира бившият министър на енергетиката Александър Николов в студиото на "Брюксел 1".

По негови думи основното забавяне на средства в България са по две линии. "Първо, през последната година няма привлечена нито една стратегическа инвестиция в сектора, нито една - нула. Второ, забавянето на парите в рамките на няколко милиарда, когато сравняваме с Гърция и Румъния, точно по 3 милиарда грубо, са само за 2022 година е разликите", каза още Николов пред Bulgaria ON AIR.

Запитан дали ще загубим пари по ПВУ в енергийната част, той отговори: "Ние загубихме по време на служебния кабинет едни 160 милиона, които не се говорят никъде".

"Имаше едни разговори в парламента, които бяха свързани с това, че със сигурност март месец служебният кабинет ще предговори Плана за възстановяване на устойчивост. Нямаше промени по Плана за възстановяване и устойчивост, благодарение на това, че имаме решение на Народно събрание", обясни още Николов.

"В района, в който ние живеем, оперира "Електро Холд" като системен оператор. 58,5% от микса, който предоставя "Електро Холд", е въглищен. И това е в резултат на заповедта, която е подписана в края на мандата на служебния кабинет. 58,5% от домакинствата плащаме най-мръсния и най-скъпия ток", подчерта още той.

Гледайте видеото с целия разговор.