Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Енергиен експерт: За да запазим въглищните си централи, трябва да сме готови да платим

В Брюксел трябва да демонстрираме единност в намеренията, заяви Антон Иванов

23.09.2023 | 20:43 Редактор: Вяра Димова

Миньорите, водени от двата синдиката, договориха с правителството да бъда изработен план с конкретни мерки до 2038 година, които трябва да се предприемат във връзка с бъдещото намаляване на въглищните мощности. 

"Сложна комбинация от документи, които трябва да работят в синхрон, така че България да получи финансова подкрепа в доста трудния път в енергийна трансформация. Синдикатите с правителството постигнаха един доста труден компромис и от двете страни за това, че ние се движим плавно към постигане на енергийна неутралност по отношение на емисиите", каза Антон Иванов от Българския енергия и минен форум в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

По думите му заявките за бързо излизане на въглищни мощности към 2026 г. са разтревожили основно хората в комплекса "Марица-изток".

"Сега тези претенции и намерения са отпаднали, но въпреки това, механизмът за постигане на такъв един плавен преход, който да не позволи до 2030 г. бързо намаляване на енергийни мощности, е един труден въпрос, по който и синдикати, и правителство ще трябва да продължат да говорят и да търсят решение", уточни енергийният експерт.

В Брюксел трябва да демонстрираме единност в намеренията, категоричен е Иванов. 

"Ако една от двете страни, независимо дали е правителството или синдикатите, реши да излезе извън тази рамка, то тогава Брюксел много лесно ще използва това, да не подкрепи едни мерки за постепенен преход и ще настоява за бързите мерки, които бяха от началото на масата на преговорите. Сложното се състои в това, че въглищните централи следват да работят от една страна по икономически оправдани рамки, но от друга страна - да намерят подкрепа за осигуряване на енергийната ни сигурност на страната, т.е. да се финансират. Имено въпросът за финансирането, което е въпрос към всички граждани и икономиката ни. За да запазим по-дълго въглищните си централи, трябва да сме готови да платим допълнително средства, за да осигурим студен резерв. И това е разговорът, който трябва и правителството, и синдикати отговорно да проведат", обясни той.

Според него хората очакват да видят как се създават нови работни места, къде ще бъдат тези нови работни места и какви ще бъдат новите бизнеси.

"Трябва да се изпълнят мерките с този пакет финансиране, който е предвиден по териториалните планове до 2030 година. Той не е обвързан с окончателното преустановяване на работа на въглищните централи. Към края на следващото десетилетие вече ще трябва да се разделим с нашите въглищни централи. Икономически няма да издържат на пазара. Полша уговори механизъм още през 2019 година. Полша ни беше съюзник. Ние тогава водихме заедно дело Полша-България и още две страни в ЕС срещу един от елементите на системата за ограничаване на работата на въглищните централи, но беше национален въпрос ние да напишем на нашето домашно, да направим една оценка на адекватността на нашата електроенергийна система и на базата на нея да поискаме изключение, дерогация от механизмите. Делото беше спечелено, но то не касаеше този въпрос за дерогацията. Ние така и не я пуснахме", коментира гостът.

Гледайте видеото с целия разговор.


2
0 rate up comment rate down comment 0
belitex@mail.bg
преди 7 месеца
ХИПОТЕЗАТА ЗА ПАРНИКОВИЯ ЕФЕКТ НЕ СЕ ПОТВЯЪРДИ !!!НАСА ИМА Огромен доказателствен видео материал за всички нагло престъпни анти климатични оръжия внедрени последните 40 години..ЕКсперти да огледеат самолетни снимки на НАВОДНЕНИ ТЕРИТОРИИ вкл около КАРЛОВО И ЦАРЕВО>> ИМА данни за ОПАСНИ ОБЛЪЧВАЩИ СЪОРЪЖЕНИЯ ДОВЕли до НАВОДНЕНИЯТА.АНАЛИЗ НА СУША СИАТЪЛ подава ОБЛЪЧВАНЕ ОТ МОЩНИ АНТИ БИОСФЕРНИ ОРЪЖИЯ.НАД САЩ И КАНАДА> Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
belitex@mail.bg
преди 7 месеца
ТЕЦ НЕ СА АНТИ КЛИМАТИЧНИ ОРЪЖИЯ !Засечени са десетки хиляди опасни облъчващи станции - увреждат тежко границите АТлантически океан континент вкл Северна Африка и Северна ЕВРОПА.МНого тежки са уврежданията от САЩ срещу Атлантическия океан. ПРОНИКВАЩИТЕ ОБЛЪЧВАНИЯ ВКЛ ОТ РАДАРИ и ЕКРАНИ СА ВИДИМИ вкл от космоса. МНОГО ТЕЖКИ УВРЕЖДАНИЯ СА КОНСТАТИРАНИ СРЕЩУ АТМОСФЕРНИЯ ОКЕАН НАД САЩ И КАНАДА вкл от АЛЯСКА.ПОЖАРИТЕ В КАНАДА СА ПОДПаЛЕНИ С ПРОСЪХВАЩО ПРЕСКАНИРАЩИ ОРЪЖИЯ. Експерти да огледат ... Сигнализирай за неуместен коментар