Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Йордан Божилов: НАТО не прави планове за взимане на чужди територии

Според бившия зам.-министър на отбраната НАТО е единствено отбранителна организация

16.07.2023 | 12:06

Срещата във Вилнюс се проведе тази седмица под знака на Украйна. В началото даже имаше остър тон на президента Володимир Зеленски преди да отиде на тази среща, след което той смекчи тона. Обещани бяха дългосрочни доставки на оръжие на Украйна.

Някои от участниците в форума го определиха като исторически, изключително важен по няколко причини. Първо, беше взето решение за засилване на Източния фланг на НАТО, за укрепване на основните функции за сдържане и отбрана на Алианса. Бяха одобрени регионалните планове, които касаят включително и България. Беше взето решение страните да подобрят военните си способности, като инвестират не по-малко от 2% от брутния вътрешен продукт, от които 20% за ново въоръжение и техника", заяви председателят на Софийски форум за сигурност и бивш зам-министър на отбраната за срещата на НАТО и военната помощ Йордан Божилов в "Брюксел 1".

По негови думи е била подчертана подкрепата за демократизацията, за гражданския контрол върху въоръжените сили в Украйна и много държави-членки. "Не НАТО, а държави-членки, подчертаха, че ще оказват военна помощ. НАТО ще оказва единствено помощ с инструктори, помощ в изграждането на армията, но няма НАТО като организация да доставя смъртоносни въоръжения. И другото нещо, което беше много важно, НАТО се разширява", допълни Божилов.

Запитан по какъв начин това касае нашата страна, той отговори "България е включена в регионален план, който включва Черноморско-средиземноморския регион. Това означава, че са разработени планове за действия, когато и където е необходимо да се укрепи нашият отбранителен потенциал, така че България да бъде защитена от НАТО, като част от Алианса."

Божилов подчерта няколко важни неща по темата. "Първо се постигна съгласие, че при необходимост бойните батальонни групи, които вече са разположени на териториите на осемте нови страни-членки на НАТО, тези, които са на Източния фланг, включително на територията на България и които наброяват до 1500 човека, ще бъдат увеличавани, когато и където е необходимо, до бригада в размер на 5000 човека. Това за нас означава, че ние трябва да подготвим инфраструктура, къде да ги разполагаме тези хора. Това означава, че ние трябва да инвестираме във военна мобилност, така че бързо да могат да бъдат придвижвани военни структури", обясни Божилов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи НАТО е единствено отбранителна организация. "НАТО не изгражда не прави планове за настъпление, не прави планове за взимане на чужди територии", категоричен е той.

Гледайте видеото с целия разговор.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Аааа
преди 9 месеца
Не на мен тия! Във връзка със случилото се в бивша Югославия, дали основателно може да се твърди, че НАТО е отбранителен съюз? Сигнализирай за неуместен коментар