Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Евродепутати: Както сме солидарни с Украйна, така трябва и към нашите производители

Забраната на Брюксел не се отнася до старите договори и не отговаря на очакванията на фермерите

13.05.2023 | 21:32 Редактор: Михаела Димитрова

С регламент на 2 май Европейската комисия забрани до 5 юни вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. В замяна на това тези страни отмениха националните си забрани за внос на тези стоки от Украйна. Оказа се, обаче, че забраната на Брюксел не се отнася до старите договори и не отговаря на очакванията на фермерите.

"Първо, положителното в този дебат беше, че от доста време насам комисарят по земеделие Войчеховски дойде на дебат, защото от доста дълго време с наслагване на проблемите нито в Комисия по земеделие и развитие на селските райони, нито в пленарна зала, имахме честта да бъдем удостоени с неговото присъствие", каза евродепутатът от ДПС Атидже Алиева – Вели в предаването "Брюксел 1".

"Коментирахме мерките, които комисията е предложила на този етап. Отбелязах, че са, дори и закъснели, все пак недостатъчни, защото виждаме тежката ситуация на пазара в Източна Европа. Виждаме затрудненията на земеделските производители в България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия. Със сигурност трябва да има общи европейски мерки, които да са работещи. Призовахме за това", обясни тя.

"Ще започна оттам, че вчера гласувахме едно решение в ЕП, с което удължаваме с още една година безмитния внос на украински стоки в ЕС. Аз в лично качество не подкрепих това решение и не защото не съм солидарен с Украйна. Напротив, аз и моите колеги винаги сме били солидарни с Украйна и ѝ помагаме доколкото можем да се справи в тази трудна ситуация. Както сме солидарни с Украйна обаче, така трябва да бъдем солидарни и с наши земеделски производители", каза евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов пред Bulgaria ON AIR.

Той си позволи и да отправи критика към нашата страна. "Явно не можем да осигурим контрол по тези коридори и позволяваме това зърно и тези продукти да остават в нашата страна и по този начин се получава неравнопоставеност между украинските стоки и нашите. Тези стоки не се обмитяват, а ние като член на ЕС изпълняваме изискванията на Съюза, които са изключително високи и в един момент нашата продукция се оказва много по-скъпа от тяхната и залежава", допълни Адемов.

"Не съм запозната с методиката, по която Комисията разпределя тези финансови пакети.  Важно е да се знае въз основа на какви данни са взети тези решения. Видяхме решенията, те днес бяха представени в пленарна зала. Оттук нататък след краткосрочните мерки, които трябва спешно да се приемат на европейско ниво, трябва да отворим дебата какво правим с обща селскостопанска политика, с единния пазар, когато Украйна ще се присъедини към ЕС", каза  Атидже Алиева – Вели.

Гледайте видеото с целия разговор.