Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Възможно ли е да се осъществи проектът за плавателен канал между Русе и Варна?

Евродепутатите Емил Радев и Андрей Новаков коментират темата

13.05.2023 | 19:56 Редактор: Михаела Димитрова

Възможно ли е да се осъществи проектът за плавателен канал между Русе и Варна?

"Ако питате ЕП, той вече каза да – такова нещо е възможно. Аз се радвам, че двамата с господин Радев работихме дълго върху тази идея, така че да намерим достатъчно мнозинство в комисията по транспорта и по-късно да направим така, че никой да не се противопостави в пленарна зала. Каквото и да се случи оттук насетне, достатъчен повод е да проучим възможността такъв проект да се извърши и то с европейски пари", каза евродепутатът Емил Радев в предаването “Брюксел 1”.

"Забележете, че тук не говорим за пожелание, а за законодателен доклад, който не просто казва, че трябва да се проучи или да се обмисли възможността за прокопаване, а че коридорът Рейн-Дунав трябва да бъде увеличен с отклонение от Русе до Варна с конкретни точки, които сме отбелязали. Това са Търговище, Разград, Шумен, Провадия, Девня и Варна", подчерта Радев.

По негови думи м соц годините му този проект вече е бил готов и е имал готови стойности и последното им смятане е било в началото на 90-те години. “Така че ако този проект се реализира в този момент, ще трябват нови стойностни сметки, защото инфлацията е огромна, цените на материали и труд са се променили драстично”, смята евродепутатът.

"В България за някои проекти закъснението е около 100 години. Като се има предвид, че тунелът под Шипка се е планирал горе долу по времето на цар Фердинанд, можем да кажем, че движим с около 100-110 години закъснение", каза евродепутатът Андрей Новаков пред Bulgaria ON AIR.

"ЕК трябва да има специален надзор, бърза писта, облекчена процедура, която да следи за тяхното изпълнение, без значение дали някой министър или кмет е сменен с друг. Това не трябва да оказва влияние върху един проект, който е вече одобрен, финансиран и е започнало да се изпълнява", смята Новаков.

Запитан какъв е шансът да имаме редовен кабинет, той отговори: "Високи, ако това зависи от качествата на предложения за премиер госпожа Габриел, тъй като знам, че тя е безупречен професионалист, един от най-успешните комисари в настоящата комисия."

"Имаме впечатления за Мария Габриел още от работата й в ЕП. Тя е много уважаван и евродепутат, и комисар тук в парламента. Има огромно международно признание и това е човекът, който може да върне България на международната сцена с положителен имидж, който партиите загубиха последните 2 години, за съжаление", каза Емил Радев.

Вижте видеото с целия разговор.