Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Военен експерт за секретните документи от Пентагона: Целта е да бъде създадено объркване

Информацията за Украйна не казва нищо за предстоящото контранастъпление, заяви Ивайло Иванов

19.04.2023 | 21:26 Редактор: Вяра Димова

Трудно да кажем всъщност дали това е изтичане на информация или е някаква операция за заблуждаване на някой. От публикациите до момента не виждаме нещо, което радикално да ни кара да променим възгледите си за това, което се случва. Ако не е директно споменавано досега в информационния поток, то поне е имало достатъчно податки за това как изглежда ситуацията, говорейки конкретно за бойните действия. По отношение на новината, че Сърбия е предоставила боеприпаси на Украйна, в края на февруари имаше информация, че Сърбия предоставя 3500 броя ракети за системи Град. На 2 март сръбският министър на отбраната отрече категорично. Каза, че няма такова нещо, че Сърбия по никакъв начин не желае да бъде въвличана в този конфликт и няма да предоставя оръжие на която и да е от страните.

Това заяви военният експерт Ивайло Иванов за изтичането на секретни документи от Пентагона, в които се споменава и България в предаването "Брюксел 1".

По думите му Сърбия се опитва да държи дистанцирана позиция, от една страна подкрепяйки голяма част от международноправните мерки, които бяха наложени на Русия, а от друга страна - тя е една от страните, които отказаха да наложат санкции на Русия.

"В сръбския случай имаме нещо подобно, което се случва с нашия износ на боеприпаси за оръжие. Сърбия продава чрез посредници тези ракети и боеприпаси на някоя страна, която ги е предоставила на Украйна. От тази гледна точка Сърбия също е права, че не е предоставила боеприпаси на Украйна. От друга страна - може да бъде американска операция за заблуждаване на руската страна. Външният заместник-министър Сергей Рябков заяви, че Русия смята, че това е някаква дезинформационна операция, провеждана от американска страна. В крайна сметка ще разберем дали това е истински теч на информация или е било някаква операция за заблуждаване на руската страна с оглед предстоящата контранастъпална операция на Украйна и нейното подпомагане", каза още Иванов.

Той уточни, че е сигурно, че в тези документи има достоверни неща, както твърдят американските източници. "Те са смесени с доста дезинформация и откровени неистини. От тази гледна точка много трудно може да се прецени коя страна има интерес от подобно нещо, тъй като може да бъде намерена логика и в двете възможности", допълни той.

Според него тази информацията за Украйна по същество не казва нищо за предстоящото контранастъпление.

"Тя е за поне един месец назад, минал период. Казва за някои от дефицитите, които украинската страна има във връзка с поддържането и възстановяването и въобще осигуряването на своите въоръжени сили. Но тази информация не е нова и не е тайна. Говорейки за боеприпасите и за недостатъчните въоръжени техники, виждаме, че украинската страна непрекъснато повтарят "Това е основен лайтмотив", отбеляза военният експерт.

Документи са отишли в американските медии, защото по този начин се предава по-голяма достоверност, коментира Иванов.

"Начинът, по който изтекоха тези документи, започна от едни почти неизвестни източници, които постепенно си пробиха път към големите медии. Излезе информацията, че всъщност е идентифициран човекът, който седи зад първоначалното пускане на тези документи в един чат – 20-годишно момче, американски военнослужещ. Не звучи достоверно, защото, според това, което беше излязло, видяхме документи с гриф "Строго секретно". Трудно ми е да повярвам, че военнослужещ на 20 години има достъп до тях. Някои от тези документи, според американската страна, са предназначени за брифиране на висшето командване на САЩ и това логически предполага, че с много голяма доза вероятност, те са за много тесен кръг от хора, и трудно бихме могли да повярваме, че на такова ниво някой може да има достъп от военнослужещи", смята експертът.

По думите му целта е да бъде създадено объркване.

"Ако приемем, че това е руска успешна операция, която се успява да пробие по някакъв начин Пентагона и да получи достъп до такива секретни източници, целта не е да изненада публиката с това, което имаме конкретно в документите, а да се създаде недоверие към САЩ от гледна точка на опазването на информацията. По този  начин ще бъде затруднено сътрудничеството между съюзниците на САЩ. Това беше избрана информация за една страна в ключови региони за САЩ: Южна Корея, ключов съюзник в Тихоокеанския регион, Израел в Близкия Изток. Тук в Европа виждаме, че излиза информация. България не е ключов съюзник по отношение на случващото се на САЩ", заяви Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.