Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

МИР ще управлява почти 7 млрд. лв.

Структурните фондове в полза на бизнеса

14.02.2023 | 19:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Брюксел 1" гостува Илияна Илиева, Главен директор на ГД ЕФК в Министерство на иновациите и растежа. Темите на разговора са Планът за възстановяване и устойчивост, как МИР ще управлява почти 7 млрд. лв., както и структурните фондове в полза на бизнеса и по-специално, какви програми и средства са предвидени за намаляване на сметките за ток и депониране на отпадъци? Ще припомним, че МИР отделя 1,7 млрд. лв. за бизнеса през 2023 г.

За какво ще бъдат изразходвани тези пари?

Тези пари ще бъдат изразходвани по няколко различни направления – имаме мерки, които ще бъдат приложени в областта на иновациите – за разработване и внедряване на иновации, за енергийна ефективност, за подобряване на производствения капацитет на предприятията, също така имаме специална процедура за семейни предприятия, така че те са разнородни и обхващат един доста широк спектър от дейности.

Има ли опасност част от средствата да се забавят или загубят поради предоговарянето?

Надявам се, че нищо няма да бъде изгубено като средства. На практика мерките, които се изпълняват през МИР, вървят по план и се спазват всички срокове. Естествено има риск от гледна точка на това, че досега действащият парламент не успя да приеме всички закони, но ние очакваме при следващия, който ще бъде сформиран, да се приемат законите и да няма загуба на средства по второто плащане, а, междувременно, нашата дирекция вече работи по мерки, които касаят и третото плащане.

Скоро ще има процедура за възобновяеми източници?

Да, очакваме до дни да бъде обявена тази процедура. Тя предизвика голям интерес в българските предприятия. На практика ще могат да си направят една цялостна система, която ще включва панел за производство на електрическа енергия, батерия за локално съхаранение, като това касае само предприятия, а не частни домове – тази процедура е през МИР и тя е само за собствено потребление на тези предприятия, тоест енергиата, която ще бъде произведена, няма да има възможност да се продава.

А ако има излишък на такава енергия?

Именно затова са батериите, за да могат да съхранят този излишък, който на по-късен етап да се използва.

По отношение на кръговата икономика, която обхваща целия процес по използването на материалите, рециклирането им, какво се предвижда при Вас и как това може да бъде полезно за бизнеса?

На 2 февруари обявихме за обществено обсъждане една процедура, която е в областта на кръговата икономика. Предприятията ще могат да си закупуват промишлено оборудване, което да им помогне да оптимизират своите процеси. Да кажем, че при едно производство се генерират отпадъци. Може да се закупи оборудване, с което тези отпадъци да се превърнат в суровина за производството на нов продукт в това предприятие. Или може да се закупи оборудване, чрез което продукти, които са били за еднократна употреба, сега да се превърнат в такива за многократна употреба, т.е. може да се подобри рециклирането на продуктите.

Предстоят процедури и за индустриалните зони. Какво точно предстои и как могат да се възползват местните бизнеси от тази програма?

Очаква се в края на февруари или март програмата да бъде обявена за обществено обсъждане. В индустриалните зони може да се изгражда инфраструктура, както довеждаща до индустриалните зони, така и вътрешна за зоните инфраструктура. Ще се привлича по един голям инвеститор в тези зони, който от своя страна вече ще стане като едно ядро, около което ще има и доста по-малки фирми и по този начин очакваме да се развие индустрията в отделните региони на страната.

В кои региони очаквате да се създадат тези индустриалин зони? Как това би могло да подобри демографската картина и откъде очаквате най-голям интерес?

Нямаме ограничение по отношение на населеното място, като тук за момента се предвижда съществуващи зони да могат да вземат участие, все още се обсъжда и не е окончателно, тъй като още в процес на разработка на документацията, но се предвижда и нови зони евентуално да могат да вземат участие, такива, които все още не са изградени.

Целия разговор гледайте във видеото!