Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Европейски пари за квалификация

Как ще бъдат обхванати младите неактивни безработни?

23.01.2023 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Опорни хора“ гостува Наталия Ефремова, зам.- министър на МТСП.

Темата на разговора са европейските пари за квалификация и как ще бъдат обхванати младите неактивни безработни?

Как тези пари ще помогнат на хората за квалификацията и преквалификацията, които в момента не могат да си намерят работа на пазара на труда?

„ От август до сега разработихме 16 процедури, 6 от които вече са в изпълнение. Част от тях подкрепят социалните политики на министерството, развитието на т.н. реформа за дългосрочна грижа, а част от тях подкрепят пазара на труда. Когато говорим за пазар на труда има множество предизвикателства, пред които сме изправени. Те могат да бъдат определени като необходимост от все повече инвестиции в хората. В техните знания, в техните умения, в готовността им да посрещат промените на пазара на труда“, казва Ефремова.

Какво се предлага за хора между 40-50 г., които искат да се преквалифицират?

„Възможностите да се обучават хората с различни програми за квалификации или преквалификации или просто едни кратки курсове са два вида. Една страна може да става с обикновени заявки през Агенцията по заетостта, която изпълнява големи проекти към МТСП или през работодателите, които преценяват, че във връзка с производствени или нови технологии има необходимост от някакво развитие на предприятието и имат нужда хората, които са заети, да бъдат преквалифицирани и обучени допълнително. Те имат възможност да разработват проекти“, коментира зам.-социалният министър.

Колко хора самостоятелно могат да бъдат обхванати от тази програма?

„Над 200 хиляди лица са предвидени в програмата да преминат през обучения, които са по тяхна заявка чрез т. нар. ваучерна схема. България не се слави с хора, които учат през целия си живот. Динамиката на живота обаче изисква постоянно да подобряваме своите умения“, допълва Ефтимова.

За индивидуални обучения и възможности за работодатели са заделени над 600 хиляди лева в програмата за развитие на човешките ресурси.

Целия разговор гледайте във видеото!