Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ще предоговаряме казуса с въглищните централи с ЕК

България ще изгуби предимството на балансьор на региона, казва Александър Николов

16.01.2023 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

В студиото на предаването "Брюксел 1" гостува бившият министър на енергетиката Александър Николов. Той коментира предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост, в частта "Енергетика".

Какво можем да направим оттук нататък, какви са ходовете ни в този дълъг процес?

"За съжаление, се загубиха още седем месеца. Какви са ни ходовете оттук нататък и как ще реагира ЕК, при положение, че България отново е прецедент в някакъв формат. Имам предвид, че от 27 членки, 6 се опитват да предоговарят, след като е сключен договор. За мен това е функция от предизборно говорене. За съжаление, това ще доведе до ситуацията, вместо един пазар, в който много бързо трябва да се инвестира, да забави своята трансформация. Това означава, че в рамките на следващите 3-5 години България ще изгуби сравнителното си предимство на балансьор на региона, на нетен износител на електроенергия и т.н.", каза той.

Според Николов ефективността на въглищните централи в момента е функция на енергийната криза и някои рационални решения, които се взеха от основните двигатели на европейската енергетика, като Франция и Германия - зависимостта от природен газ и решението да се затворят буквално нови ядрени мощности.

Гледайте целия разговор във видеото!


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
В 21 век да се обсъждат въглищни централи, които са значим замърсител на околната среда е несериозно. Вместо темата за въглищата преговаряйте с Европейската Комисия за финансирания на изграждане на терминали за втечнен природен газ или поне за компенсации към домакинствата, които потребяват газ. Сигнализирай за неуместен коментар